Selasa, Ogos 23, 2011

Iftar 22 - Ayam Masak Padang


Assalamualaikum...n3 manu bebuka puasa semlm...semlm mmg kita x sempatan nak jeguk dapur kedua ni...ada sikit kesibukkan melanda....ok lauk ayam ni rasanya ada cam rendang sikit mungkin sbb dari segi bhn kisar nya seakan same, cuma x di letakkan kerisik...dan juga bekuah , tp tepulanglah mana yg nak buat kuahnya pekat pun boleh...rasanya sdp dan wagi dari daun limau purut....Salah satu resepi masakan jawa kata yg tukang masaknya...kemarin npk manu ni kat rumah Normah@Cendana Kasih terus hajat nak menerai rupa nya ada juga kekawan yg lain dah mencuba resepini nOOrsha, DJ DayangJack, Lina pg... so kita dah try mmg kena juga dgn selera keluarga.. Tq Normah


AYAM MASAK PADANG

Bahan-bahan
1 ekor ayam [buangkan kulit dan potong kecil]
5 helai daun limau purut [koyakkan]
2 batang serai [ketukkan]
2 cawan santan [1/2 biji kelapa]
10 biji ciliapi [biarkan sebiji-sebiji]
2 biji tomato [belah 4]
1 keping asam keping
3 s/b minyak
garam

Bahan-bahan diblender halus
10 biji cili api
10 tangkai cili kering
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji buah keras

Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan serai yg diketuk.
2. Bila dah naik minyak masukkan ayam dan biarkan sekejap.
3. Masukkan santan, daun limau purut, tomato. asam keping dan ciliapi.
4. Biarkan reneh dengan api perlahan sehingga mendidih dan naik minyak dan pekat.




7 ulasan:

Cendana Kasih berkata...

saya ni mmg suka lauk2 minang, so masakan ni mmg paberet si Along ngan bang Jebat...raya ni pun cadangnya nk buat lauk ni....

sue-ab berkata...

baru smlm plan nak masak Ayam Masak Padang ni...kat sini dah keudara dah...hari ni mesti jadi punya....hehe...

Sheila Shafeareen berkata...

hai Normah ye mmg sdp...akkpun mkn ayam gan kuah2 nya sekali hirup...boleh le buat lg ...yglain pun npknya suka

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Sue ye ke buat tau sdp rasanya ..pulak tu bekuah..nak cicah gan roti pun boleh

tun_telani berkata...

tgk bahan2 dia nmpk cam sedap nih kak.. blh laa tun nk try utk berbuka arini. xtau nk masak apa.

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Tun same lah akk pun dah buntu nak masak apa lg ni dok singah dapur kekawan je ni cari manu yg sdp serta simple....dekat nak habis ni ider pun hilang...cuba ye

ela berkata...

erm..mmg sedap!lebih kurang ngan resepi yg ela wat..tapi slh sorang indonesian friend ela cakap, kena goreng dulu bahan2 yg hendak dikisar tu, lepas tu baru blend...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More