Khamis, Ogos 11, 2011

Iftar 11 - Mee Goreng Basah


Assalamualaikum, Alhamdullilah sempurna sudah puasa hari ke 11, bebuka td buat mee goreng basah sedap, heeee lebihan ada lagi sepeket mee dan bhnnya...syg pulak mee dibiarkan lama dlm peti takut x elok nnt.....kita grg basah2 aje x lah bekuah sagat...kira lembab2 gitu... kenyang mkn mee nasi pun x beusik....resepi mee grg basah ambik dari rumah CikMin tq.......


Resepi Mee Goreng Basah
Resepi : CikMin

Bahan-bahan:

2 paket mee kuning
6 ulas bawang putih-diketuk
Cili kering kisar-ikut suka hati
Cili Sos*
Sos Tiram*
Sos Ikan*
Kicap Pekat*
Kicap Manis*
Udang
Telur - x letak
Minyak masak
Taugeh
Sawi
Daun bawang
Limau kasturi
Cili padi


Cara-cara:
1.Tumis bawang putih hingga naik bau,masukkan cili kering biar hingga garing.
2.Masukkan sedikit air,masukkan udang dan sawi.
3.Masukkan bahan bertanda * biar seketika dan masukkan mee kuning.(bahan bertanda tu main agak-agak je)
4.Jika mee sudah hampir masak,pecahkan telur,kacau biar mesra.
5.Jangan tunggu hingga kering,terus angkat masa masih basah.
6.Potong cili padi,tuang kicap manis dan perah limau kasturi.


12 ulasan:

tun_telani berkata...

salam kak sheila.. tun puasa ni nk mkn lg mee goreng basah feveret tun niii.. nnti akan wat jugak ni.. cuma kt sini nk mkn mee kuning kene gi beli kt pasar basah, kalau kt supermarket tu byk yg ada tulisan cina, tun nk beli dh jd was-was dh.. huhu

mamawana berkata...

suka suka suka mee goreng basah niii... sedaplicious...

Watierman, rmanbkr berkata...

Assalam Dik Shiela...alhamdulillah dah kenyang ya!....Akak pun suka dengan mee goreng basah....nasib baik Akak dah buat beberapa hari yang lepas...kalau tak ngeces!

Juwita Jamaludin berkata...

suka mee goreng basah.. kat sini mee kuning tak sama msia jadi buat mee basah ni tak berapa lawa macam msia.. alamak rindu nak makan mee gini

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam tun- yeee kebetulan ada sepeket lagi mee tu yg buat grg basah2 lagi mmg suka buat gini..kat sana susah yg nak cari mee kuning melayu...x pe nnt kalau jumpa baru beli ye

Sheila Shafeareen berkata...

Hai mamawana- hee tq mmg sdp mknpanas2 nak pulak asa cili jeruk

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak watie- sdp kan kakbila grg basah2 cam ni..kalau ada cili jeruk lagi sdp mkn..ok akk pun dah buat yee

Sheila Shafeareen berkata...

Hai juwita- ye kee mee dia org jenis yg besar2 ke...x pe nnt kalau dpt balik mkn puas2 yeee..dpt beli mee kuning yg org melayu buat lg sdp lembut aje kan

CT NoArIzAh ArIs berkata...

Berbuka lum ada wat lagi mee basah ni tapi sahur dah... time2 pose ni makanan simple mcm ni pun sodap !!

Kak Rosaliza berkata...

assalam sheila, saya pun suka mee basah gini, mkn pns2 beshhh je

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Ct yeee sdp semuanya kan tp saya ambik sikit aje tegan on diet ni...rugi rasanyakan x dpt mkn yg sdp2 heheh

Sheila Shafeareen berkata...

W'slam hai kak liza ye sdp sagat mknpanas2..sy ni je yg rugi masak utk family aje tp saya x mkn just rasa sikit saje....

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More