Assalamualaikum buat semua rakan2....ramadhan hari ke 9....syukur di pemudahkan segala amalan, InsyaAllah, hidangan pencuci mulut utk bebuka petang ni buat sagu besantan gula merah.....sejak posa ni dah dua tiga kali lah npk ada kekawan yg buat dessert sagu...negok pun dah tahu sdp dan menarik...x susah membuatnya, dari pada bau ada seakan mcm bau air cendol, gabungan santan dan gula merah tu yg naik aroma.... resepi dari sifu masakan, siapa lg kalau bukan Kak Nor kita tu.... kat sini saya tambahkan dgn air gula merah....apa pun dah siap masuk peti dulu bg sejuk nnt dah sampai waktu bebuka baru keluarkan....x sabar nak rasa.....
Puding Sagu dengan Pati Santan
Resepi : Kak Nor @ Secubit Garam
* Sy tambah dgn air gula merah bila nak mkn boleh curah atas puding
Bahan:
1/2 cawan sagu
1/4 cawan tepung ubi/tepung jagung ~ k.nor guna tepung jagung
3 cawan air
1/4 cawan air pandan pekat atau esen vanila ~ k.nor ganti dgn 1 sudu teh pandan paste
1 1/2 cawan gula pasir ~ k.nor guna 9 sudu besar gula (2/3 cawan)
Cara:
Basuh sagu dan rendamkan lebih kurang 1/2 jam dan toskan
Masukkan sagu, air, tepung ubi/tepung jagung dan air pandan ke dalam periuk
Kacau atas api sederhana sehingga masak
Apabila campuran menjadi pekat, masukkan gula dan kacau hingga gula larut dan bancuhan bertukar menjadi jernih
Sudukan ke dalam bekas dan ketepikan
Bahan utk Pati Santan
2 cawan santan ~ k.nor guna 1 cawan santan pekat dan 1 cawan air
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam
Cara:
Basuh sagu dan rendamkan lebih kurang 1/2 jam dan toskan
Masukkan sagu, air, tepung ubi/tepung jagung dan air pandan ke dalam periuk
Kacau atas api sederhana sehingga masak
Apabila campuran menjadi pekat, masukkan gula dan kacau hingga gula larut dan bancuhan bertukar menjadi jernih
Sudukan ke dalam bekas dan ketepikan
8 ulasan:
Salam kak sheila!! selamat berbuka!!! kita baru sudah masak nii hihihi... nak ambik gmbr jap hihihi... sedap nmpk puding sagu akak! kita kalau namanyer sagu ada santan ada gula melaka kuahnyer mmg lah sgt berkenan :D
aslmkum sheila.. huuu.. sedapnya.. bila la akk nk rajin2 cam shiela ni..
w'salam ika selamat bebuka dan menjalani ibadah puasa yeeeeyee sdp rasanya nyam masuk keteka...pekena masa bebuka tadi nasib akk buat x manis sagat...gula merah pun dah kira manis
w'salam dZana sdp gak pekena sejuk2...insyaallah ada kelapangan nnt buat ye
sagu gula melaka suka .. ita pun dah buat hari tu tapi style ita santannya tak pekat cair je.. tambah kalau ita guna susu.. tapi rasa sama je kot ye
Hai ita yeee nak santan cair sikit atau pekat same jee...rasa pun same...mkn sejuk sdp kan nyaman je lalu kat tekak
sama la dessert kita ... :-)
hai mala ye kee mala pun buat juga ye hehhehe
Catat Ulasan