Selasa, Ogos 16, 2011

Iftar 16 - Puding Keju


Assalamualaikum besua kembali di ramadhan ke 16...seperti biasa kalau x ada dessert2 ni mmg x sah....resepi yg dah lama negok kat rmh kekawan..cuma kita je yg x terbuat2 lg...memandangkan semua dah cuba dan kata sedap kita pun cuba lah buat puding keju utk bebuka puasa td........hemm hemm hemmm sambil menikmatinya sampai tetutup2 mata...lazat mak datin hehhhhhhh sasul pulak Sdp mak datok hhehhhehehe...tq pada yg mencipta resepi ni....


PUDING KEJU
resipi : AlongRoz
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Saiz 8" persegi
BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ~
50g Mentega


CARA2:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.

2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.

3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.

* Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender.
Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)

** utk menghasilkan Puding Keju (Lapis Coklat), bahagi dua adunan dan satu bahagian dimasukkan 1 1/2 sudu besar choc emulco/chocolate paste dan mix hingga sebati. Kemudian bolehlah melapis adunan tu secara selang seli.

yg plastik ni guna mould biskut

11 ulasan:

tun_telani berkata...

amboii... mkn sambil tutup2 mata.. tu yg tersasul tulis puding 'kaju' ye.. hihi

K.Nor berkata...

hehhee.. enak kan sheila.. lemak2 berkrim smooth jer masuk anak tekak :)

Nazrah berkata...

lemak manis kan puding ni..raya ni pasti kita buat lagi...

Sheila Shafeareen berkata...

hai tun tulepasal tesasul2 gitu....sdp guna buskut be krim keju

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kak Nor ye betul bdk pun suka...nnt nak buat lg bg ada rasa biskut kasar2 pulak...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Nazrah betul raya buat lg mmg x lembik sesuai sagat utk budak2

Juwita Jamaludin berkata...

sedap kak puidng ni .. suka2.. panjangnya puding akak yang stu tu.. senang nak potong

Sheila Shafeareen berkata...

Hai juwita yee mmg dah try buat sdp gitu...ank pun suka rasa sekut keju tu...mould pjg tu guna bekas sekut keju tu jugak...heheh

ijayuji berkata...

Salam kak sheila! waahhhh sedap3!!! ada lagi tak kak? hihihi... kita dah last2 raya nii kesian kat kita kan kan :D

Sheila Shafeareen berkata...

W'salam Ika heheh ada lg ni mmg buat lebih...nnt bebuka leh mkn lg...masih elok masuk hari kedua simpan dlm peti ...tulah akk pun dah dekat ni mlas aje nak masak...

openid berkata...

Mesti lemak-lemak manis rasanya kan. Suka makan dessert lepas berbuka. Pemanis mulut. :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More