Jumaat, Ogos 19, 2011

Iftar 19 - Popia Besira Pedas


Assalamualaikum, Besua kita kembali di ramadhan ke 19....utk juadah bebuka hari ni buat popia pedas...kalau kuih2 cam gini mmg laku.... rasanya mmg ragup yg penting ada pedas ...buat cam ni snng x payah nak makan cicah-cicah lg dgn sos....tp sambal tu biar kena betul2 pekat bila pegang rasa lekit2 gula... dan ada rasa manis2 pedas baru sdp..kalau basah nnt kulit jadi x ragup bila disaluti sambal...resepi ambik dari dapur Dek Hana ..kes rindu kat Hana ni...moga Hana sihat di samping family dan happy dgn tugas2 yg di sandang sekarang.....ok jom layan juadah ni....


RESEPI POPIA BERSIRA PEDAS
source : hanamemories.blogspot.com


Bahan-bahan

kulit popia secukupnya

BAHAN INTI
1 batang carrot - dihiris halus
satu mangkuk kubis yg dihiris halus
segenggam atau lebih taugeh
1 biji bawang besar - mayang
1-2 sudu makan udang kering - rendam,toskan dan blend
1 sudu mkn sos tiram
garam
perisa@gula sedikit

BAHAN SAMBAL
2 sudu besar cili kisar
1 sudu makan bawang merah dan putih kisar
2 sudu besar sos cili @ sos cili thai
secubit belacan - jika suka
1sk air asam jawa
1sm gula melaka racik halus@gula putih
garam
bijan - sy x letak just tabur dgn daun bawang racik & bwg grg..bau wangi aje


Cara-cara
Cara penyediaan inti popia - Tumis bawang besar hingga naik bau. Masukkan udang kering kisar. kacau rata. Masukkan pula lobak merah. Biarkan sebentar kemudian masukkan kubis dan taugeh. perasakan dengan garam dan juga perisa@gula (jika suka). tutup api dan sejukkan. Isi ke dalam kulit popia tadi kemudian gulung kemas dan goreng hingga kekuningan.
Cara penyediaan sambal - Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih, kemudian masukkan cili kisar dan belacan. Masukkan sedikit air asam jawa dan juga sos. Kacau. Masukkan gula dan sedikit garam. Suaikan rasa pedas dan manis. Masak hingga sambal agak pekat dan kering. Masukkan popia yg sudah digoreng tadi. kacau rata. matikan api dan taburkan bijan.Gaul.
Hidangkan.

NOTA : untuk menghasilkan popia yang sentiasa rangup selepas disira, pastikan sambal ditumis agak kering dan tidak terlampau basah, baru masukkan popia. begitu juga inti... toskan air sayur jika ada yg boleh membuatkan popia jd lembik selepas disira.


6 ulasan:

quinnie berkata...

bestnya shiela makan popia...saya tak pandai sgt buat popia nih..kalau suh buat kulit popia lagi la fail...kekekek..

Sheila Shafeareen berkata...

hai quinnie heheh sdp grg garing2 pastu sirakan ngan sambal..kulit pipis beli yg dah siap kat kedai balik tingal buat inti aje...kalau dekat lama dah hantar

izahdaut berkata...

kak shiela... saya selalu fail la kalau buat popia gini. jadi lembik la..itu lah.. hehe.. langkah selamat kalau nak sangat makan, beli je la.. hahaa

Juwita Jamaludin berkata...

suka makan popia bersira dan kena pastikan ranggup..:) sukanya lama tk buat dah

Amie berkata...

Assalamualaikum Sheila,
sedapnya popia bersira pedas ni... kami anak beranak memang suka sangat makan popia, kalau buat mesti banyak tapi makannya tak sampai 5 minit, habis licin!

Naz berkata...

Assallamualaikum kak..
Kak Naz suka popiah ni tapi malas nak buat..hehehe...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More