Selasa, Ogos 23, 2011

Iftar 23- Nasi Belauk


Besua kembali...sekali lagi seperti yg di beri tahu tadi hari ni dapat dua manu masakan dari dapur kekawan...ider pun dah dtg ...kita buat Nasi Belauk pula, manu dari pantai timur.....hehheh padahal manu ni biasa je...cuma kita je yg jarang buat...bukannya x ada tekak pantai timur dlm rmh ni...ada siapa lg Mr.N lah org sana, cuma wife dia je yg x selalu buat eehhehee...ok idea dan resepi ni datangnya dari Kak Azlita kita tu..yg mana big bosnya pun org pantai timur jugak....senang x byk lauk nak masak cuma buat gulai ikan, ulam timun, sambal belacan, kopok dan lauk tambahan aym goreng berempah beriani tu...hemmmm selera lajukan kalau ada sambal belacan...Tq Kak Azlita bg ider...


GULAI NASI BERLAUK
by: Marjina
Resepi : Kak Azlita


Bahan-bahan ( 3 orang )
4 ekor ikan kembong - bersihkan
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 hiris lengkuas
1 hiris asam keping
1 sudu kecil cili blender
1/2 tin santan - about 200 ml
1/2 cawan air
sedikit serbuk kunyit
cili merah

Masukkan ikan dalam periuk
Blend semua bahan-bahan kecuali asam keping dan cili merah. Masukkan dalam periuk berisi ikan tadi.
Tambahkan cili blender,air,santan dan asam keping. Masuk serbuk kunyit.
Masak hingga kuah pekat. Kacau sesekali. Elakkan dari terkena ikan. Biarkan kuah menggelegak dan menjadi pekat.
Masukkan garam dan sedikit gula mengikut rasa.
Tutup api dan hidangkan.
Makan bersama nasi kukus
Sangat sesuai dihidangkan dengan timun, sambal cili dan budu.

Ada budu lagi kawww kawww


8 ulasan:

Cendana Kasih berkata...

sejak diperkenalkan dnegan gulai lemak kelantan style ni, saya dah tak buat masak lemak cili padi nogori dah. Tekak mmg dah stick dengan resipi ni (tp respi saya lain sikit)

Saya suka menggulai dengan ikan tongkol. Letak plak timun... pergh...makan tak ingat donia..

AZLITA AZIZ berkata...

waaaa... dah sampai dah gulai ni ye! suami org kelantan jugak ke?? laa... sekampung lah dgn suami akak.. hihi

Juwita Jamaludin berkata...

menariknhy amenu.. macam nak buat jha.. hahah nampak rumah kak ita pastu kat sinni pula..:)

tun_telani berkata...

kak sheila, ni nasik mkn time bekfes niihh.. kat kelantan je kan jumpa majority org mkn nasi 3 kali sehari. hehe..

Sheila Shafeareen berkata...

hai Ck yee sdp gulai lemak ni simpal sangat..padahal MIL mmg tiap2 hari masak gulai ni di kedai cuma menantunya je yg jarang buat...same lah buat dgn ikan tongkol dan letak timun...

Sheila Shafeareen berkata...

hai kak Azlita yeee suami org k'tan, satu kapal gan suami akk heee

Sheila Shafeareen berkata...

hai juwita heee simple kan..senag je...yg best sbb ada gulai ikan dan sambal belacan

Sheila Shafeareen berkata...

hai tun ye mmg manu utk bf bg org di sana....subalah...akk ni masak je nasi tp x mkn pun...utk ank n suami aje...kita meratah lauk

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More