Jumaat, Ogos 19, 2011

Biskut Kurma Arab


Assalamualaikum...sepi seketika merehat kan minda....n3 sekut yg petama....negok sana sini kekawan dah dok ramai yg membako sekut...kita ni x lah semahir kekawan semua....buat sekut pun kena betul2 negok resepi kalau tidak alamat x menjadilah...mmg ade cadangan nak kasi pehabiskan kurma 3 kotak dlm peti yg x berusik tu...kurma2 tu bukan di beli pun..syarikat kerje Mr.N yg bagi utk staf2 mereka setiap tahun...memandangkan kurma2 tu x berusik so kita pun tepikir nak buat sekut kurma...jumpalah resepi yg npk menarik di dapur Along Roz....kita bg cincang kurma tu banyak2..negok le rupa sekut tu penuh gan kurma...sdp jugak ada rasa sapi dan npk derai...tp bukan hancur ye...tq Along Roz...


BISKUT KURMA ARAB
RESEPI: ALONG ROZ


(>120 biji)
BAHAN2:
150g Kurma - cincang*
50g Kcg Tanah - panggang & tumbuk* (*gaul)sy gaul sekali dlm adunan
120g Minyak Sapi
75g Mentega
100g Gula Aising
175g Tepung Gandum
250g Tepung Jagung
2 Kuning Telur


CARA2:
1. Pukul minyak sapi, mentega & gula sehinga kembang.
Masukkan kuning telur & tepung.
Gaul sebati.
(Along tak ikut cara ni. Along cairkan minyak sapi & butter & lepas tu baru gaulkan dgn bahan2 lain. Adunan nya agak kering, jadi Along tambah minyak matahari sehingga mendapat doh yg lembut).

2. Bulat2kan, leperkan & isi dgn kurma & kcg & bulatkan semula.
Susun dlm talam pembakar.
Bakar 160C 15-20 min.
Golekkan atas gula mesin.
Sejukkan sebelum di simpan dlm bekas kedap udara.

* Cara No.1 sy ikut mcm yg Along buat....


12 ulasan:

Cendana Kasih berkata...

waduh kak, ada banyak kotak kurma tangkai tu?? nape tak makan? meh bagi kat saya 1 kotak....hehehe...nampak sedap sekut tu...simpan sikit yer, nanti lepas raya nk serbu...hehe

izahdaut berkata...

Wah kak siela kalau kurma tangkai ni kompom sedap dimakan. Tak pernah pulak rasa sekut kurma gini. Kalau yang mcm tart nenas tu biasa la saya buat. Sedaapp, jadikan kurma tu as inti mcm tart gulung

Sheila Shafeareen berkata...

hai Ck hehhe tulah org kata kurma tangkai sdp...byk dapat kurma thn ni sampai x terusik yg dua kotak tu...sy membazir akk buat sekut...npk pun resepi simple dah mudah...jemput

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Izah yeee cantik kurma tangkai...sdp yeeee tulah akk pun x pernah buat sekut cam ni mmg tahuada org buat tat nti kurma...tp x pandai nak buat intinya, kena belajar ni....hehhhe

HaSue berkata...

gebunya nampak sekut kak sheila nih..dah banyak ke membiskut kak..si kecik tu x tolong skali ke?hehe

Sheila Shafeareen berkata...

hehhe hai Hasue hehhegebus sdp rasa sapi cam rasa biskut arab...baru satu sekut yg terbit....si kecik tu tolong negok pastu mulut bising jerit skrg ni....

Hanim berkata...

penah makan biskut ni tp xde kurma, sedap ek ade kurma terase bila digigitnya...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Hanim yeee sdp gak cuba yg letak kurma...rasa sapi dan gabungan buah kurma tu....

Juwita Jamaludin berkata...

sedapnya kak shiela nampak kurma akak tu.. hihihi tambahan bila letak dalam biskut tentu lagi sedapkan... tentu rangguo biskut ni

Sheila Shafeareen berkata...

Hai juwita ye sdp sunggu mcm biskut arab suma di letak kurma cincang.....rasa ragup...

Ummi berkata...

Salam Sheila...weeey ini biskut negeri Arab ka ente..? Mesti sedap manis2 kurma kan...macam rancangan Semanis Kurma tuuuu...hehee... Weee hb akak kan, penggemar kurma, kang kalau nampak ni kang..dia suh wat lak...issh xnak tunjuk kat dia..nnt kena dera buat...huhu

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam kak ummi heheh ana mari dari padang pasie lah bawa kurma 4 tangkai lahhh....te ke hsb kakk suka mkn kurma sdang elok lah tu buat kalau kurma ada lagi.....

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More