Rabu, Februari 24, 2010

Bahulu Kukus Buahan Campuran

 
siap bahulu kukus bekismis@buahan campuran
jemput ....

Salam di pg rabu utk semua..sejuknya pg tadi hujan begitu lebat seawal 4.30 pg, terus tejaga mata pun dah x boleh nnk tidur., so ape lg masuklah opis dapur kelentang kelentung lah bunyi nya hehehe..nak sajikan ape yek sarapan utk family pg ni..terigat resepi bahulu kukus yg di ambik dari rumah siap x ingat namenya, sorry ye, tp sumbannya dari resepi  Chaf Zubaidah..npk mcm sdp je tu, bhn2 pun mmg simple..try jugalah buat jadinya pg ni kukus megukul kerja saya hehe sdp, sdp, bila di taburkan buahan campuran xlah kosong sangat bahulu ni, cuma sy x taruk perwarna sbb nak bg npk ori kat bahulu tu...

Bahannya 
  • 5 biji telur
  • 200gm  gula pasir/castor (sy guna 1 cawan)
  • 210gm tpg halus/superfine
  • 60ml santan (sy guna 1cawan)
  • 1sdt asen vanilla
  • 1sdt ovellet
  • Buahan campuran/kismis
Caranya
  • Pukul gula + ovellet + telur hingga pekat dlm 6 minit
  • Ayak tepung, pelahankan kelajuan, masukan tepung kacau hinga adunan sebati
  • Masukan santan dan gaul, perap selama 20 minit
  • Panaskan pegukus isikan adunan kedlm acuan/paper cup taburkan buahan campuran kukus selama 15 minit
Adunan jgan pekat takut bahulu keras

4 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Shiela patut le Akak pun terjaga awal..kelentang kelentung kat dapur Shiela lah tu erk! Sama2lah kita mengukus yer!...Jom barter sistem....tukar nak?

Sheila Shafea berkata...

Salam K.watie hehe tulah masa di dapur tu tepandang2 je akk hehehakk x tersedak ke kita siap sebut name lg hahaha jum tukar suka same suka

Fiza Nordin berkata...

k sheila,baru sat2 ni tgk resipi bahulu kukus kat fp kak rinnchan...

Sheila Shafea berkata...

salam fiza- yeke same tak akk pun lupa hari tu rumah sape masuk ,sempat salin resepi jeee..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More