Khamis, Februari 23, 2012

Nasi Lemak Tumis Ke 2


Salam sejahtera di pg khamis.....terbuat sarapan berat pg ni.....x ada ter2 nya hehe , mlm td ada yg request suruh buat nasi lemak tumis lg....nak bawa bekal katanya...siapa lg yg suka bawa bekal dlm rmh ni Mr.N leeee...mungkin rasa tumisan nasi tu yg sdp lg tepanggil2 nak mkn... kali ni x letak warna pun biar kan kosong, hanya ada kuning sikit sbb tumis dgn majerin+minyak...belaukan sambal sotong,ayam goreng besalut tepung dan telur mata...nasi pun buat x banyak setakan sarapan pg aje...ok jemput le santap


NASI LEMAK TUMIS

resepi: kak Jun
sumber: Mamasya

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
3 cawan beras
2 cawan santan
2 cawan air
1/2 sudu besar halba
1 daun pandan
1 cm halia-hiris halus
1 batang serai-titik
2 biji bawang merah-hiris
garam secukup rasa
1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi

Cara-cara
Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing.
Masukkan air dan santan, kacau hingga pecah minyak.
Bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai n\dan garam.
Pastu masak seperti nasi lemak biasa..
Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis/udang/sotong, timun, telur dan ikan bilis goreng.

Nota Dapurmamasya
Utk nasi lemak kuning ni , tambah 1 sb kunyit semasa masukkan santan dan air 

11 ulasan:

Cendana Kasih berkata...

amboi...pepagi masuk sini dah ada nasi lemak sotong....eemmmm...sedap baunya sampai ke PUncak Jalil...saya makan coleslaw jer pagi ni :(

Sheila Shafeareen berkata...

hehhe tulah Mr.N minta suruh buat nasi lemak tumis nak bawa bekal akk jrg sarapan berat di wak tu pg...dpt air cukup le..tp bab meratah lauk no hal punya hehheh

Mas berkata...

perhhh...set nasi lemakk yang marbelesss....
sedappnya tengokkk...
mas pun nak buat lagi nanti...

quinnie berkata...

macam2 lauknya kak...sape tak nak kalau dpt nasi cam gini..hehehhe...sedapnyaaaa...masak byk kali pun tak pe kalau dah sedap nih..hheehe

INA berkata...

Kak Shiela..mewahnya nasi lemak akak..kalau mkn kenyang sampai petang nie..hehehe..

ZalinZalina berkata...

kak su...dari sehari ke sehari saya nak buat nasi lemak..tiba2 kak su lak yg dah buat dulu..he he...

Sheila Shafeareen berkata...

hai mas hehh tu lah sdp juga di tumas rasa seakan nasi minyak pun ada nak berapa set heheh

Sheila Shafeareen berkata...

Hai q heheh betul tu masak bekali2 x jemu...tp x nak selalu lah nnt naik bam bam jd nya tu pun akk meratah lauk sambal aje...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai ina heheh yep letak 3 lauk..kalau beli ni mahu dekat 5-6 higgit kot atau lebih...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Zalin heheh sdp nasi lemak nk mkn mlm pun boleh tp sdp ada lauk ayam grg berempah

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum kak Sheila..
Amboiiii..siap ada request suruh buat nasi lemak tumis utk bekal. Confirm sedap ni sampai tak boleh tidur malam kalau tak dapat..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More