Rabu, Februari 08, 2012

Maggi Goreng pedas


Salam besiaran di mlm hari....wooo berapi...panas berasapppp heheheh ni le manu mkn malam kami....aduhhh lama x pekena meggi goreng,  cadang nya nak grg utk dua org mkn , dua bungkus aja utk sy dan si bujang tup tup pemintaan suruh grg  dua lg... Mr.N dan si ank dara angkat tangan nak juga...sekali arung goreng 4 bungkus..... ambik koooo.. punya le banyak bila sudah di campur rencah dan sayur2.....hemmm  menikmati meggi di mlm hari....resepi ni ambik dari dapur Love2Cook...thank's Love mmg sdp cuma sy tambah 3 biji cili api tp x ketuk sakadar buat cantik aje,,,, kalau tegigit nasib le kan hahaha ..ada yg x thn pedas .....air limau sejuk dah sedia......


MAGGI GORENG PEDAS
Resepi : Love2Cook

Bahan-Bahan:-
2 bungkus Maggi (celurkan dlm air yang sudah mendidih, dah lembut..toskan) sheila buat 4 bungkus
4 bawang merah (dicincang)
3 ulas bawang putih (dicincang)
2 sudu besar penuh cili kering kisar/ cili boh
2 biji telur
2 ketul tauhu (potong dadu dan digorengkan terlebih dahulu...tabur sedikit garam ketika menggorengnya)-sheila x letak sbb x ada gantikan dgn isi ayam
1/2 - 1 biji tomato ~ potong dadu
sayur (boleh guna sawi/ kubis)
kicap cair
4 tangkai cili padi (optional)
1 peket perencah kari Maggi
daun bawang (potong kecil2)
minyak masak
hirisan timun ~ untuk sampingan

Cara-cara memasaknya:-
Panaskan minyak dlm kuali. Tumis bawang putih, bawang merah dan cili padi hingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
Pecahkan telur, tuang kicap cair dan kacau hingga telur masak.
Tambahkan tomato, tauhu goreng dan sayur. Kacau rata.
Masukkan mi dan perencah kari maggi. Kacau sebati.
Pastikan maggi goreng anda cukup rasa...kalau tak cukup tambah kicap cair aje.
Dah siap, taburkan daun bawang di atasnya. Letak hirisan timun sebelum dihidang...!

* kalau buat lebih dua bungkus pandai-pandai lah ye gandakan bahan-bahan tu...

12 ulasan:

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Wahhhh malam malam tgk maggi goreng..besnyaaa nak join supper..hehe!
Suka kalau pedas cam ni.

Thanks for trying the simple recipe ya ;)

Sheila Shafeareen berkata...

Hai LOve yeppp sesekali layan maggi sdp pulak...pedas hemmmm mmg ada eammmm

quinnie berkata...

kak shiela...saya kalau masak2 berapi ni memang kena ada air satu jug kat sebelah...keekeke..bukannya tahan makan pedas sgt saya nih...:)

Sheila Shafeareen berkata...

yee Q hehheh kena letak siang2 air sber ais heheh karang berasap mulut heheh padahal x pedas mana pun just akk tambah gan cili api..tp x ketuk biar npk sebiji2 dlm tu....

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Macam mana pun akak tetap nak cili jeruk..baru kow..kow ..kena dengan maggi goreng ni

Tanpa Nama berkata...

yee kak

Sheila Shafeareen berkata...

ye kak cili jerok tetap bast kalau ada

ijayuji berkata...

Salam kak sheila!!! kita dtg niii nak order maggi goreng pedas :D kalau dah habis akak buatkan lagi nk yg panas2 dr kuali ya! hihihi... mekaseh dtg singgah, kita ni sibuk ngalahkan budak2 yg g sekolah jerrr hihihi... dtg tgn kosong jer niii jgn mintak2 tau! :D

Sheila Shafeareen berkata...

hai ika hehhe ank2 makin membesar bz yee yg kecik dah sklh kee..ooo nak yg panas2 yee no hal punya leh haoreng yg baru hheeheh

Rdimple berkata...

salam shiela.... jln2 tersinggah disini...blog ini sgt menarik..tahniah

saya berkenan resepi maggi goreng.. izinkan saya C&P for my collection, and insyaallah malam ni nak cuba...

tima kasih..

Tanpa Nama berkata...

xnampak mcm pedas....kurang kaw!!!!

Unknown berkata...

Mmg terbaik resepi.nyaaa ,, baru shj cuba buat ,, 24/9/2017 .. pada pukol 21:30 pm ,, tambahan udang & sotong untuk menambah selera hidangan,, pedas nyaa lebih kurang ramen , sbb terlajak cili padi .. hehhe ,, mmg sedap .. tq share resepii ,,

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More