Selasa, Februari 21, 2012

Paru Tampe Goreng Belada


Salam besiaran buat semua dah masak kee...pasti masak yg sdp2 kan ...n3 lauk utk tegahari ni...paru tempe goreng belada/sambal hemmm sdp nya ..fv ank2 lauk besambal mcm ni...sepeket tampe semalam dah buat gado - gado .. hari ni ada sepeket lg buat grg sambal...sambal tepulang pada cita rasa masing2 nak kering atau basah...pada saya dua2 pun suka...tp hari ni buat kering...sy tambahkan cili hijau potong bg npk seri sikit...resepi sempoi  ni ambik dari dapur rmh NaSya..tq yeee


SAMBAL TAMPE PARU
Resepi : - NaSya
  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 300 gm paru (direbus,dipotong nipis dan digoreng)
  • 1 keping tempe (digoreng)
  • 26 tangkai cili kering (direbus dan dikisar)
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1sdk belacan(dikisar)
  • garam dan gula secukup rasa
  • air asam jawa secukupnya
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan minyak,tumis semua bahan kisar sehingga pecah minyak.Masukkan air asam jawa,garam dan gula.
    2. Setelah sambal agak pekat,masukkan paru dan tempe yang telah digoreng garing.Rasakan masin manisnya.
    3. Bolehlah dihidangkan.      

5 ulasan:

Amie berkata...

Enaknya! Siap bertempe lagi....sedap makan dengan nasi panas ni...nyum nyum, nyum...

Sheila Shafeareen berkata...

hai kak Amie yep gaul sama nasi panas2 mmg le menyegat....suka ratah lauk hehehe

kakna berkata...

bak sepiring..
kakna jarang masak macam ni..

Sheila Shafeareen berkata...

hai kakna hehe sdp ka simple aje grg belada....ank sure suka punya

Cendana Kasih berkata...

sedapnyer kak...bergerodak perut saya tgk lauk ni...dah la ari ni diet...hahaha...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More