Sabtu, Februari 04, 2012

Lontong


Besiaran di pg sabtu hemmm..lama kita x masak lontong...kalau buat hari2 biasa takut x habis pulak baik buat time hari cuti mcm ni...boleh semua megadap....jadinya pg ni besarapan dgn lontong letak sambal tumis kosong...dan selitkan telur rebus hemmm kenyang dpt semangkuk....hajat hati nak buat sambal serunding kelapa tp rasa cam x sempat...nipun masing2 dah lapar....tulah mlm td lupa nak masak awal2 serunding kalau tidak jimat masa ...lebihan nasi impit rebus pun ada... segaja rebus lebih....mana tahu kalau rajin nak buat kuah kacang dan kalau ter' lebih rajin lagi ingat nak buat soto heheh amboi byknya cadangan heheh apa pun layan dulu juadah sarapan pg ni yeeee

LONTONG
Bahan :
1 biji kelapa parut - 4 cawan santan
2 batang serai, dititik
1 inci lengkuas  - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 biji bawang besar- dihiris halus
3 ulas bawang putih - di hiris
Sedikit serbuk kunyit
1 sdb udang kering/ikan bilis tumbuk kasar
1/2 cekak so hoon, dikerat
Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)

BAHAN SAYURAN :-)
Suku biji kobis, dipotong kecil
1/2 biji sengkuang
1 batang lobak merah
8 tangkai kacang panjang
2 keping tauhu - dipotong  dadu
Segengam so hoon - rendam
2 keping fucuk- rendam
2 keping tempe - dipotongdadu

Bahan utama:-
Nasi impit
Telur rebus
Sambal tumis
Serunding kelapa (optional) 

Cara
Panaskan minyak sedikit dan tumis bahan yg dihiris bila wangi masukan serai serta udang kering/ikan bilis
Masukan santan kacau dgn api kecil bila dah agak nak mendidih...masukan sayur-sayuran semua
Perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa...jagan masak sampai sayur lembik...
Dah siap boleh lah di sajikan sama telur, sambal tumis, serunding kelapa 

    11 ulasan:

    INA berkata...

    Salam Kak Shiela..lama saya x mkn lontong..hulur semangkuk, hehehe...

    quinnie berkata...

    rajinnya..nak sikit...huhuhu..sedapnya..nak buat sendiri malas..pasai macam2 nak kena buat...hehehe

    hajar berkata...

    nmpk cm menarik jer... ermmm lapa lak... hehe

    Tanpa Nama berkata...

    assalam shiela, hulur lh semangkuk!! kata byk lagi...^_^ zila66

    Diana @ Melley Mey berkata...

    Asslamualaikum akak...
    Wah fav diana nie lontong... Sedapnya nie.... Semangkuk penuh tuk diana yer akak... Heheheh

    Cendana Kasih berkata...

    sedapnyer lontong...lama tak makan, tunggu raya nanti laaa....

    Mas berkata...

    kak sheila....
    sedapnya lontong..
    lama dah mas tak makan..
    nanti2 nak buat gak la....

    maszull berkata...

    assalamualaikum...wah sedapnya lontong tu...:)

    KakAsma berkata...

    Sheila,
    lontong kalau ada serunding perghhh mmg sedapkan..aduhai bila nak buat gaknyer yeaa...buat soto pun sedap tu..hehehehe hasut nih!!!

    CT Delima berkata...

    As'alam Shiela

    Kalau Sheila lama tak masak, k.ct pulak lamaaa dah tak makan. ada jugalah request kat Hubby suh beli, maybe dia lupa tu. Teringin juga nak buat, tapi kalau buat pun k.ct dengan hubby jer yang makan. Baik beli jer kan..hehehe

    AbbotCottage berkata...

    Lontong ni all time favourite...especially time raya..

    Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More