Selasa, Februari 07, 2012

Cakoi


Salam besiaran di petang selasa..hemmm npknya masih ada lg kawan2 yg menghabis kan cuti yeee tak pun ada yg gi jenjalan....hemmm pada yg x  balik lg sure penatkan mlm nnt...nak siapkan baju sklh dan kerja2 utk esok...tup tup ada pulak telupa nak buah home work yg cikgu bg wakakaka ....selalu tejadi camtukan...time esok nak sekolah baru ingat ada home work kalau dah becuti mmg lupa heheh.... bebalik pada n3 hari ni,  kat sini baru lepas hujan lebat ni pun ada lg sikit2 gerimis megundang...kalau ptg2 mcm ni sdp layan grg pisang panas, cekodok ... tp hari ni Mr.N kata lama x mkn kuih cakoi...apa kata buat pulak hemmm ilah kita pun lama x mkn kuih ni, x silap pernah buat sekali dulu...cari punya cari jumpa pulak resepi yg mudah dan ringkas....npk mcm payah tp senng aje...mmg perap dlm plastik kejap aja naik kembang...rasanya ada lemak2 manis...hem nak sdp kuih ni makan sama sos manis....tp kita x dan nak buat masing2 dah x sabar nak ngap so kita cicah sama sri kaya hemmm sdp juga....yg ni kta try buat se adunan sbb nak test dulu....nampak gayanya menjadi cuma kita terpotong kurus , nak lawa lebar kan sikit potongan tu.....leh cuba lagi tq MamaFami kongsi  resepi...tp kita ambik kat dapur Kak Azura Rahman....

CAKOI
Resepi Asal : MamaFami
Bahan :

400 g tepung - diayak
1 cawan air
1 sudu besar majerin - dicairkan
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 biji kuning telur
2 sudu kecil yis segera
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
minyak untuk menggoreng


Cara:

Satukan air, majerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan soda bikarbonat dalam mangkuk besar. Kacau agar sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan di atas.
Ulikan sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari. Biarkan selama setengah jam. Bekas berisi doh hendaklah dibalut di dalam beg plastik yang bersih.
Canaikan doh setebal 1/2 sm, kalau boleh dalam bentuk segiempat tepat.
Potong kepada kepingan bersaiz 1 inci.
Rendamkan lidi di dalam air. Tekankan lidi basah tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut.
Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain .
Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng hingga keperangan.

    sdp di cicah sama sos manis...tp saya x sempat nak buat just cicih sama seri kaya saja.....






    22 ulasan:

    mamawana berkata...

    Like Like very much. Thnks for he resipi.

    mala berkata...

    sedapnya cakoi panas-panas cicah kopi O

    Sheila Shafeareen berkata...

    hai mamawana hee yesss nice rasanya..lembut..... try yeee

    Sheila Shafeareen berkata...

    Hia mala heheh mmg sdp mkn time panas2 ..mkn begitu saj punsdp sbb ada rasa mantega,....sdh sejuk pun lembut

    Norbie berkata...

    Assalam...lama rasanya tak blogwalking kat sini...bnyk dah berubah harap tuannya tetap sama ya..suke gak kuih cakoi ni...lemak2 masin makan gan bubur kacang lagi enak...slurpp..

    ady berkata...

    as-salam
    sedap kalau petang2 macam ni mkn cakoi bersama secawan kopi panas...

    Sheila Shafeareen berkata...

    hai kaka norbie ehhe tuannya tetap sama masih suka be masak2 heheh ye sdp mkn dgn apa2 sekali pun cicah kari pun sodap

    Sheila Shafeareen berkata...

    w'salam a.ady..ye pekena ptg2 pulak tu...masih panas hemmm ada kopi yee lg le laju ehheh

    Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

    Sedapnya cakoi dgn kopi.

    tun_telani berkata...

    wahh! cakoi! tun suka, tp x pernah buat sendiri.. nnti nk cuba jugak.

    Ryo Azhar berkata...

    amboii sempat mencakoi yer sis..hehe

    Sheila Shafeareen berkata...

    hap puan Ros hehhe sdp ye cicak kopi perlu cuba ni biasa makn begitu saja

    Sheila Shafeareen berkata...

    hai tu hehhe sdp , lama x buat tu lah akk pun suka kuih ni cuba ye

    Sheila Shafeareen berkata...

    Hao Ryo....ye buat utk minum ptg sdp lembut dan garing di luar

    cik cek berkata...

    Lama dah tak makan cakoi...sedapnya...:)

    rahel berkata...

    Sheila,rajin betul awak buat cakoi..gue belum pernah buat kuih ni,tapi memang suka mkn..lagi2 klu masih panas2..best mkn ngan sekaya..

    Sheila Shafeareen berkata...

    hai kak cik cek heheee sama lak kak sy pun lama x makan tu yg suami request suruh buat...sdp kak

    Sheila Shafeareen berkata...

    Hai Rahel yee resepi pun npk mudah aje......rupanya snn aje....sdp lembut kuih ni...try yeee

    anymz berkata...

    salam sheila,
    cantik kejadian cakoi sheila tu.akak belum ada keberanian lagi nak mencuba..minta sheila punya je lah..dah habis ya..pi buat lagi..hehe

    Sheila Shafeareen berkata...

    w'salam kak nim heheh kak sy pun cuba gan hati yg was2 juga tp npknya menjadi cuma kuihnya tekeding pulak heheh mmg ada niat nak buat lg

    kakyon berkata...

    sedapnya ..cicah kopi panas..

    nurul berkata...

    Salam, nak tanya. susu pekat manis boleh ganti dgn apa ye?

    Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More