Sabtu, Mac 12, 2011

Jemput- Jemput Labu

Salam utk semua yg becuti..petang ni hujan lebat di Kl..terlelap mata sekejap td...degar2 dah bunyi hujan becucuran..perut kita pun jadi lapar balik bila hujan2 gini...sat lagi Mr.laling balik opis pasti nak minum ptg, ank2 biasalah apa lagi cuti2 cam ni nak je ada benda yg di kunyah...sesuailah tu pekena jemput- jemput labu manis dan teh o panas...caranya pun same mcm buat jemput-jemput pisang juga
Bahan
Sebiji Labu
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir- kurangkan pun boleh sbb labu dah manis
Caranya
Labu di belah buang kulit potong dadu dan rebus hingga empuk
Bila dah empuk toskan airnya
Masuk dlm mangkuk lecek hingga halus dan gaul dgn gula
Kemudian masukan tepung, gaul sebati kalau rasa adunan lembut tambah tepung lg, mcm buat jemput- jemput pisang juga
Panaskan minyak dlm kuali dan sudukan adunan grg hingga kekuningan
Jemput le minum petang same2 yeeee dah sejuk pun masih lembut lagi jemput2 labu ni..

8 ulasan:

~Norul Mas Hana ~ berkata...

best ni mkn time ujan sejuk2 ni..minum lak teh o panas...fuhh.. hihi =)

izahdaut berkata...

aduii..kak shiela..sedap bangat jemput labu neh..mak saya suke buat.syok pekena ngan kopi o..lembut tu namapknyaaa

HaSue berkata...

comelnyaa jemput2 akak nih..rasa nak amik jer seketui.. meh tuka ngan kuih kcg ijau kak..hehe

zurena berkata...

tentu sedap jemput2 labu ni...mesti try ni..

Sheila Shafea berkata...

Hai Norul- yee sdp sagat lembut...satu2 masuk pulut..

Sheila Shafea berkata...

Hai izah heheh ye ke mak selalu buat yeee..tulah manis dah cukup so air kasi kurang manis heheh jemput

Sheila Shafea berkata...

Hai Sue- comel keee ada jugak yg ter lari bentuk, jom tukar gan kuih regas tu hehehe

Sheila Shafea berkata...

Hai Zurena- yee sdp try yeee..sng jana mcm way cekodok pisang...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More