Rabu, Mac 16, 2011

Agar-Agar Kelapa Laut Madu

Salam besiaran di ptg hari..pagi2 cuaca dah hujan di luar dgn lebatnya hari ni..masuk tgah hari panas menerik, seronok pulak tu sidai menyidai sekejapan jemuran dah kering.. time cuaca panas di petang hari ni sdp pekena agar sejuk nyaman je masuk ketekak...kemarin npk kat dapur rmh Nazrah tu yg teriging sagat nak mkn, masa time kerja dulu selalu gak beli air kelapa laut madu.. sdp rasa isi kelapa madu ni harum.. yg bestnya bila di buat agar2 lagi puas mkn...

Bahanya
1 tin kelapa laut madu - ada jual di pasaraya
1 peket agar-agar serbuk
1 cawan gula - sy letak 1/2 cawan sbb sirap kelapa dah manis
1 1/2 tin air - sy sukat guna tin kelapa laut
Caranya
Dalam periuk masukan sirap kelapa laut dan air sukatan dari tin yg same
Panaskan, masuk serbuk agar-agar dan gula kacau hingga gula larut
Isi kelapa laut di asingkan telebih dulu, potong dadu atau potong memanjang ikut suka
Bila agar dah didih tutup api
Sediakan acuan masukan agar-agar tadi dan taburkan isi kelapa yg di potong
Sejukan dlm peti
Buat dlm acuan kecil cepat sikit bekunya.. kalau ada kenduri boleh buat dlm bekas kecil2 dan buat gift..lebih kurang same dgn agar2 kelapa putih tu....

2 ulasan:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

wow...sejuk di tekak tu..kita nak rasa sikit ler...cantik jer warnanya kan...

Sheila Shafea berkata...

Hai nazrah ye sdp harum bau agar2 ni..akk huna serbuk agar jeee...ingat kalau ada mkn2/kenduri leh buat utk gift agar ni......

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More