Rabu, Februari 15, 2012

Talam Roti Paun


Salam besiaran...dah petang  yee, kejap aja masa belalu...lepas solat Asar sebentar td...kita pun hidangkan juadah utk minum ptg ...dah sejuk boleh di potong..taraaaaaaaaaa ini lah hasil rupanya....hemmm tebal ....kukus dlm bekas yg kecik sikit....apa nak kata mmg sdp...gabugan roti paun dan rasa coklat...lapisan yg tegah tu saya segaja tambahkan sikit serbuk koko...dan bahagian atas tu masih sama...beombak2 pulak jd nya...... negok pada gaya nenek yg mkn banyak..kuih ni pun lembut sesuai le utk org tua2..ada roti kenyang bgnya........mana yg x mencuba lagi boleh le buat ye ....buat utk sarapan pagi pun ok juga....

TALAM ROTI PAUN
Resepi : Chef Asma.
Sumber : Kak Yatie - Sinar Kehidupanku


Bhn utk Lapisan Bawah :
13 keping roti putih Gardenia - di carik2
2 biji telur
50 gm raisin - Mas pun mcm kak Yatie, tak letak
1/2 cwn gula halus
1/2 sk garam
150 ml santan pekat300 ml air
1/4 sk vanilla essence

Cara membuatnya : Satukan semua bahan-bahan dan rendamkan roti selama 30 minit (sehingga lembut).
Masukkan dalam loyang 10x10x2" (Sapu minyak dulu sekeliling loyang dan alas plastik).
Kukus selama 25 minit.
Apabila masak angkat dan cakar dengan garfu.

Nota : Jika terdapat sedikit air di permukaannya, sendengkan loyang dan buangkan airguna sudu atau kertas tisu, pastu baru cakar2kan sedikit dan tuangkan adunan lapisan tengah



Bhn utk Lapisan tengah :
1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula halus
1/2 sk garam
2 biji telur
100 ml santan pekat
300 ml air
sedikit pewarna hijau
sedikit perisa pandan

Cara membuatnya :
Satukan semua bahan2, kacau rata dan tapis ke dalam periuk.
Masak hingga naik wap, guna api sederhana je. Masa ni sentiasa kacau guna whisk je...jngn terlalu pekat atau terlalu cair, adunan seolah2 susu pekat je.
Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 25 minit ( Apabila masak, cakar dengan garfu)
 Bhn utk Lapisan atas :
1/2 cwn tepung kastard
1/2 cwn gula halus
1/4 sk garam
1/8 sk vanilla essence
3 biji telur
100 ml santan pekat
300 ml air
sedikit pewarna kuning @ oren (tak letak pun takpe)

 Cara membuatnya :
Ikut seperti lapisan tengah. Satukan semua bahan2 dan tapiskan.
Masak jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Guna api sederhana dan sentiasa di kacau supaya tak berketul2.
Tuang adunan ke atas lapisan tengah dan kukus selama 25 minit.
Sentiasa lap tutup pengukus. Saya lap setiap 5 minit, permukaan kuih kelihatan rata dan licin.
Setelah masak, angkat dan sejukkan. Bila dah sejuk bolehlah di potong guna pisau plastik.








11 ulasan:

ijayuji berkata...

Salam kak sheila! waaaaaaa...akak pun dah buat! harus masuk list! :D sukeeeee sgt talam2 gini :D ada lg tak kak? jgn abiskan ya :D

Yatie berkata...

uwaaaaa menarik lerrrr kaler kuning dngn coklat...menyelerakan sungguh...tq sudi mencuba..mcm nak ngapppp je..terliur betullah..

rahel berkata...

Shiela,menarik resepi nie..pasti sedap sangat..gue mau satu slice..bole k?

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam ika yee nak ras tu yg buat..lg pun nenek suka kuih2 lembut cam ni..sesuai lah tu buat utk ptg2

Sheila Shafeareen berkata...

Hai yatie hehehh tq tayang kuih ni..saja je letak coklat bg ank suka mkn ...lg pun ada roti tu yg sdp...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Rahel...ada masa nnt buat ye,,,satu adunan pun dah dpt byk....

ZalinZalina berkata...

kak su...hantar la sikit ke shah alam..he he...teringin nak rasa air tangan kak su :)

CT Delima berkata...

As'salam Shiela

Sekejapnya dah sampai dapur Sheila, baru jap komen kat blog Mas tadi..hehehe. Ni yang semakin berkobar2 nak menalap lagi ni, tebal2 tu yang sedap kan :)

quinnie berkata...

wahhhh dah buat...kita tak rajin la kak..hehehe

Mas berkata...

wahhhh...ada perisa coklat...
kretipppp akak sorang ni..
sedappkan kak talam ni...
mas suka sangat..
nanti nak buat lagi..he3

cik cek berkata...

Sampai sini dah talam ni...kejap je..mcm bas express...mesti sedap ni kan...nak sepiring...:)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More