Salam sejahtera ...hujung minggu x gi mana2 pun....lepak gan keluarga aje...best seronok begurau senda...beguling2 lagi wakakakka ok le manu sajian tegahari td buat nasi ayam berempah...sdp ayam tu ..salutan rempah yg di perap...nasi ayam & the geng mcm biasa lah penyediaannya...sambal , kicap, sup dan sayur ulam.....semlm lagi dah npk kat rumah Kak Rose..so hari ni kita buat le sdp ayam berempah mkn sama nasi ayam... nak pulak ayam goreng berempah mmg fv semua, yg mana lom buat tu cubalah...ringkas aje.....
Nasi Ayam Berempah
Bahan2 utk nasi:
+-600gm beras basmathi + wangi
2"halia*
5 ulas bwg putih*} ditumbuk halus
2 helai daun pandan
1/2 kiub ayam maggi + air rebusan ayam
garam secukup rasa
sedikit minyak + sesudu margerin utk tumisan
2"halia*
5 ulas bwg putih*} ditumbuk halus
2 helai daun pandan
1/2 kiub ayam maggi + air rebusan ayam
garam secukup rasa
sedikit minyak + sesudu margerin utk tumisan
1 ekor ayam dipotong 4 (zana ambil 3/4 bhgn ajer)
1 bunjut rempah sop
air secukupnya menutupi ayam
garam secukup rasa
4 biji bwg merah*
2 ulas bwg putih*
1" halia*} ditumbuk halus
1 sudu besar rempah kari daging
Minyak utk goreng terendam
1 bunjut rempah sop
air secukupnya menutupi ayam
garam secukup rasa
4 biji bwg merah*
2 ulas bwg putih*
1" halia*} ditumbuk halus
1 sudu besar rempah kari daging
Minyak utk goreng terendam
Bahan utk sos
6 biji cili merah
5 ulas bwg putih
1 sdt gula pasir
1 sdm sos tomato
secubit garam
2 sdm jus limau kasturi
sedikit air masak
5 ulas bwg putih
1 sdt gula pasir
1 sdm sos tomato
secubit garam
2 sdm jus limau kasturi
sedikit air masak
Bahan sampingan:
hirisan timun, salat dan tomato
sedikit hirisan daun sadri dan bwg
1. Masukkan ayam dan air menuputi keseluruhan ayam kedalam periuk dan masukkan sop bunjut adabi, kemudian rebus sehingga mendidih.sedikit hirisan daun sadri dan bwg
Cara2 penyediaan:
2. Ayam yg telah empuk dikeluarkan ~ kemudian ketepikan.
3. Ambil bahan2 yg telah ditumbuk dan rempah kari juga sedikit garam ~ gaulkan bersama2 ayam kemudian perapkan selama 20 min.
4. Sementara itu, cuci beras terlebih dahulu... Panaskan minyak + marjerin dlm periuk letrik (atas api gas), tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi dan masuk daun pandan ~ dikacau rata dan tambahkan sedikit air rebusan, barulah masukkan beras~ kacau rata
5. Alihkan periuk kedlm bekas letrik dan masukkan air sama banyak dgn beras dan tekan on. Biarkan sehingga nasi masak.
6. Ambil ayam yg telah diperap tadi dan goreng dlm minyak panas sehingga masak (tak perlu lama sbb ayam tu telah direbus td, cukuplah nampak sedikit kekuningan)
7. Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama dgn timun, daun salat dan tomato. Siap!! jemputlah....
7 ulasan:
Salam Sheila, wah ada nasi ayam berempah kat sini.... sedapkan n x muak. nasi pun mmg simple n sedap.
disyorkan mencuba kpd sesapa yg belum buat tu!
w'salam kak Rose tq bg ider nak masak hari ni heee
sdp ringkas aje...aym berempah mmg fv semua kan ...
hmmmm...menyelerakan betoi nengok nasi ayam akak tu....
ini menu yang boleh di ulang..ulang..ulang lagi kan sheila..hehe
haiMas yee sdp tang ayam berempah tu mmg fv sekeluarga...tang nasi cam biasa lag rasanya..rasa nasi ayam try ye
Hai Kak Nim yee betul leh ulang2 manu ni ringkas aje...ayam perap lama tu yg terasa rempah ratus meresap
macam nak buat je tuk dinner malam nanti...nampak sedappp...:)
Catat Ulasan