Salam besiaran di pg rabu............hemmm cuaca cantik kat luar panas dan terang... hari ni n3 kuih sarapan pg ...tetiba jerasa nak mamam kuih kaswi...padahal mmg dah lama pun x mkn...biasa kalau buat kuih2 manis mcm ni sy jarang buat pg2 utk sarapan....suka buat utk minum petang, tp entah apa dtg hagin rajin...ooo rajin keeee heheee..... kuih ni kukus mlm tadi biarkan sejuk baru boleh di rasmikan pg ni...rasanya sdp lembut, nenek yg x ada gigi pun boleh mkn...cuma Mr.N x berapa nak gemar mkn kuih manis di waktu pg..suruh simpan kan sikit balik ptg nnt...orite....ok resepi kuih kaswi gandum ambik dari dapur Kak Hanieliza...tq ...kelapa parut putih kalau nak thn lama kukus sekejap dlm 2-3 minit.....tp saya suka mkn begitu saja....
KUEH KASWI GANDUM
sumber: Chef Hanieliza.fotopages
Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
sumber: Chef Hanieliza.fotopages
Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
Masakkan semua dan sejukkan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]
Kelapa parut ( yang muda) - sy kukus dlm 2-3 minit
Sedikit garam
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]
Kelapa parut ( yang muda) - sy kukus dlm 2-3 minit
Sedikit garam
Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi
8 ulasan:
akak pun berkaswi jugak?? baru tengok kat rumah ika..hehehe..saya jugak yg tak cuba2 resepi kak liza nih..
hai Quinnie ye sama pulak gan ika be kaswi....janji dari jauh ni heheh sdp lembut
kak sheila..
sedapnya kaswi..
mas suka sangat kuih ni...
rasa macam nak buat lagi jerk..he3
Hai Mas tulahh akk pun suka kuihnya lembut..rasa mmg sdp gula merah wangi...mas rajin buat yeeee
Kak sheila, jqom tukar dgn kaswi pandan :-)
eh?? wah, pakat2 ngan org bangkok ye kak sheila arini. kaswi gandum kak lieza ni mmg terbaik. tun suka sgt.
Hai Mala heheh buat kaswi andan yeee sdp tu.ok boleh saja..nnt akk nak cuba buat yg letak pdn pulak
Hai tun hehe tulah bejanji pakat sama2 buat hheheh dlm hati ada rasa..heheh x le .kebetulan kot..citarasa sama smlm hehhe
Catat Ulasan