Ahad, Januari 29, 2012

Talam Belauk


Salam besiaran buat semua....hari minggu yg bz...pg aje masuk ptg dah leh lepak...merajin kan diri buat kuih talam belauk ..pemintaan yg dah lama x di tunaikan dari si ank dara.....hari ni bekesempatan buat....hemmm mmg lembut tp x lembik tau...saya pun suka....sambil negok tv ptg ni leh le megadap mkn besama keluarga nyam nyam......tp kalau ada keladi lg sdp terasa bila di gigit...saya letak udang kering aje...next kalau buat nak letak dgg atau ayam pulak...resepi dari Kak Fida MyR tp saya ambik dari dapur rumah Mama Hawa...tq......

letak cili sos baru sdp

TALAM BELAUK

Resepi: Kak Fida MyR
Sumber : Mama Hawa

Bahan-bahan ( loyang 11x11 inc. )

  • Adunan tepung :-
  • *230 g tepung beras (cap gajah)
  • *60 g tepung jagung - sheila gantikan dgn tepung beras
  • *2 sk gula
  • *garam secukup rasa
  • *1/2 sk serbuk lada sulah
  • *1,100 ml santan pekat
  • Bahan utk lauk :-
  • 300 g daging cincang- sheila letak udang kering
  • 180 g isi ayam - potong dadu - x letak pun
  • 1 hiris halia - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 sk serbuk lada sulah
  • garam secukup rasa
  • minyak utk menumis
  • Bahan taburan :-
  • 2 cawan bawang goreng
  • 8 tangkai daun sup dan daun bawang - dihiris
  • 3 batang lada merah - dihiris halus (lebihkan jika suka pedas)
 
Cara-cara
  1. Panaskan minyak dan tumis bwg putih dan halia hingga wangi dan masukkan daging dan ayam dan masak hingga kering lalu masukkan perasa dan 1/2 bahan taburan.Gaul rata dan masak terus hingga kering.Sejukkan.
  2. Satukan adunan tepung* ke dlm periuk, kacau hingga tidak berbintil dan masak atas api perlahan hingga sederhana pekat. Kemudian masukkan lauk yg tlh disejukkan tadi dan kacau lagi 5 min.
  3. Tuang adunan ke dlm loyang berlengser minyak dan taburkan permukaan adunan dgn lebihan bahan taburan rata2.
  4. Kukus selama 20 min atau hingga masak. Biarkan kuih benar2 sejuk, potong dan hidangkan

9 ulasan:

mala berkata...

talam ni kena cicah sos hitam dan cili mmg best!

dZana berkata...

aslmkum shiela.. lum prnh buat lagi talam blauk ni.. nk kene cuba jugak satu hr nanti..nmpk sedap la..

Nazrah berkata...

memang favourite saya ni..susah nak dapat yang sedap jika beli

anymz berkata...

dah lama akak teringin nak buat tapi takut takde sambutan..bila tgk kat rumah sheila ni rasa cam nak buat je balik..haisshhh...

INA berkata...

salam kak...nampak sedap talam berlauk tu ye..x pernah makan pon..ada lagi rasa 2 ketui..hihihi..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Sedap2 kak Ros suka kueh ni.

CT Delima berkata...

As'sala Sheila

k.ct pun suka kuih talam berlauk ni. meriahnya inti dia tu. kalau MIL buat dia suka letak serunding daging..perghh sedapnya.

Chah berkata...

waaaa....mewah tul toppingnya! sedap ni!

cik cek berkata...

Memang suka talam berlauk..sedappp..:)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More