Khamis, Januari 26, 2012

Mee Kung Fu


Salam besiaran di hari khamis.......mood cuti lg yeee ada juga separuh sekolah dah bemula semlm...kat rmh ni yg bujung cuti sampai minggu dpn cuma si ank dara je yg dah sklh smlm....jalan raya pun masih legang lg.. ada tu adalah kenderaan tp x byk...masih ada lg yg menghabiskan cuti2.....ok lah mood cuti CNY ada lg ni so ank bujang request suruh buat masakan cina...hemm apa yeee puas dok pikir...x nak lah yg pelik2 nnt x termakan pulak yg lain ......siap bincang  bedua tu maklum le bakal tukang masak... hem dpt....nak buat kuey teow kung fu pada mulanya...bahan2 pun ada... gi kedai sebelah masih buka lg nampaknya...tup tup dah habis yg ada cuma mee aja..hemmmm mee pun mee lah...menjadi tau mcm rasa kat kedai punya ahammmm tesedak kejap......resepi dari Kak Hanieliza....hemmm mmg tebaik...saya buat kan sekali kicap cili...baru ada ehhhh bila mkn....jom lepas mkn kita lawan kung fu2 nak.....


MEE KUNGFU / MEE HONGKONG / MEE KANTONIS 
Resepi : Kak Hanieliza
bahan A

500 gm mee kuning
5 biji telur [ dipukul]

Bahan B
100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
garam
minyak 




Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.


5 ulasan:

~K Ham~ berkata...

Kue Tiau ke..Mee ke....boleh aja...lapoooooo ni..

Sheila Shafeareen berkata...

Kak Ham dua 2 pun bolehhhhhhhhhhhhlapo ye meh cini

ady berkata...

as-salam
tengok je dah berselera Mee Kung Fu tu..mkn panas2...pergghhhh....

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam abe Ady yee sdp ni mee dan kuahnya pekat...mkn panas2 nak pulak ada cili kicap atau cili jeruk

mamarayyan berkata...

Best ye

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More