Assalamualakum salam besiaran dgn manu petama di tahun baru ...rendang pindang yg dah beberapa kali buat...mmg x jemu...penyediyaan yg ringkas ....tp kali ni sy buat pedas sikit....dan kuahnya lebih..rendang ni nak buat basah atau kering2 pun boleh aje ikut cita rasa masing2...sdp juga di mkn sama nasi lemak, cicah roti, kalau ada lomang pun sdp kan.....ehhh cam terigin pulak nak mkn lomang........
RENDANG AYAM PINDANG
Bahannya :-
* Ayam di belah/bersikan-toskan airnya
* 5 batang serai*
* 6 ulas bwg merah*
* 6 ulas bwg putih*
* 1 inci halia*
* 1/2 inci lengkuas*
* 1/2 inci kunyit hidup*
* 4 biji cili api* - sy letak 1 biji +2 biji cili merah
* 1 cawan santan
* 2 keping asam keping
* Beberapa helai daun limau
* Garam, gula, perasa
* 5 sdb minyak
Cara2:
Kisar semua bhn yg betanda *
Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing
Masukan santan dan kacau
Terus masukan ayam yg telah di tos tadi gaul sebati
Masukan asam keping grm, gula, perasa, daun limau
Masak hingga kuah pekat
2 ulasan:
Salam Kak...lauk2 macamni kalau ada nasi putih panas2 sedappppp kan...
Dan kesempatan ni, agakny abelum terlambat yaaa...Saya nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2012..Semoga kedatangan tahun beru ni membawa lebih keceriaan dan kegembiraan buat akak sekeluarga
skali pandang nampak mcm kurma ayam.saya tengah cari rendang ayam cili padi. sedap je kan. hehe saja goda akak.
saya dtg bawak nasi putih ni. kita makan ayam sesama ye kak.hehe
Catat Ulasan