Selasa, Januari 10, 2012

Laksa Pendek Goreng


Assalamualaikum salam besiaran hemmm rindu pulak kat dapur yg satu ni...maap le ye tuan rmh ada bz sikit..x sikit byk lah jugak hehehe ok meh layan laksa pendek grg ni ..kira dah beberapa kali juga buat...ank bujang mmg suka mkn laksa pendek ni..katanya lembut ....bisa petang2 gi ni cari kuih kan tp ptg ni kita mkn yg pedas2 plak yeee ..cara masaknya same je mcm nak grg mee....npk gaya camni kenyang perut...mlm ni pekena yg sempoi2 aje lah...


Laksa Pendek Goreng

BAHAN
1 peket laksa pendek - dkt tesco ada jual
3 biji bawang putih - tumbuk
2 sdb cili kisar - nak pedas letak lebih
3 sdb tomato sos
3 sdb cawan kicap pekat
1 sdk lada sulah
2 ketul isi ayam - potong dadu
2 keping tauhu - digoreng & hiris
Satu peket fish boll/fish cake
Sawi/kobis
Gula/garam/perasa
Daun sup/daun bawang - hiasan
Cili merah - hiasan
Bawang goreng secukupnya

CARA :
1. Tumis bawang putih.
2. Masukkan cili kering blender, masukkan sos tomato, tunggu sampai garing sedikit.
3. Masukkan kicap, lada sulah.
4. Masukkan daging & ayam.
5. Biarkan daging & ayam masak.
6. Masukkan garam & gula secukup rasa.
7. Tuangkan air panas 2 cawan bg basah2 sikit.
8. Masukkan tauhu goreng, laksa pendek, sawi/kobis, daun sup, kacau sebati.
9. Bila rasa dah ok, matikan api.
19. Hiaskan sama bawang goreng, cili otong. daun sup/bawang

15 ulasan:

Amie berkata...

Kalau petang makan begini mestiperut dah kenyang, tak payah makan nasi lagi kan...

Sheila Shafeareen berkata...

hai kak Amie yeee tghari tadi x masak budak2 pun kenyang katanya dah mkn kat sklh...so petang baru masuk dapur nnt mlm mkn yg sempoi2 aje

rahel berkata...

Salam Sheila...sedapnya pekena laksa goreng...ni kira menu petang la kan..

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Sheila..
lama nyer mama tak mkn mee laksa atau mee chendol nie. My kids suka grg style laksa yum3x sedap nyer!!!

Mas berkata...

kak sheila...mas tak pernah try laksa pendek ni....
rasanya ada ala2 kuew tiaw tak..he3

Ctnaemah berkata...

kita tak jumpa lagi laksa pendek ni..klu laksa fresh yg panjang tu ada juga jual kat pasar sini.

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Rahel yee sdp pekena panas2 di petang hari kenyang perut

Sheila Shafeareen berkata...

W'salam Mama yee lembut kan mee cendol ni..mmg rupa mcm cendol heheheh lembut..senang nak telan

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mas- heheh mmg sdp ye rasa ada cam kuew tiaw..kalau guna kicap campur mas tu lagi sdp...tp akk dah habis lah,,,ingat nak oder lagi boleh...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Ctnaemah yee ada jual kat tesco dlm peket....

tun_telani berkata...

wahh.. jakun nih. xpernah tgk pun laksa pendek nih.. kalau kaler hijau nampak cam cendol pulak kan.

quinnie berkata...

biasa tengok cina suka makan laksa pendek ni...boleh goreng rupanya..hehehhe...teringin la nak rasa..:)

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Tun heheh mmg ada jual kat market dlm peket..sdp lembut aje bila di grg...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Q yee cina mmg suka mkn laksa pendek ni..mmg boleh di grg juga mcm keow teow rasanya

~~zAnAfAhMi~~ berkata...

Akak tak pernah mkn laksa pendek ni, kelakar la pulak namanya. Dok Sabah ni bnyk yg takde. Rasanya mesti mcm kueteow kan?

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More