Salam buat semua hari ni kita buat kuih sagu/bronok merah.... biasa pun mmg panggil kuih sagu je.....belek2 dlm peti bahagian bawah rupanya ada sepeket sagu yg x dibuka lg....hem malas le nak pikir2 lg buat kuih sagu jelah lg pun lama x buat...cantik le kebetulan air gula melaka yg buat mkn sama pudding soya semlm ada lagi boleh le mkn sama kuih sagu, kalau telebih rajin boleh juga buat kuah santannya ....separuh kuih tu sy golek2 sama isi kelapa putih parut....sdp sejuk aje rasanya....resepi ni mmg mudah , tp kalau x betul2 buat sukatan mahu lembik, jadinya kuih sagu nak di potong pun payah nnt...resepi kita ambik kat dapur Mama yg tegah sihat sekarang ni...siapa lg Mek Mas kitalah...tentu cute kan dah pakai unifom kembang heheh.....jemput
curahkan air gula melaka/nisan pun sdp sejuk aje....kalau rajin boleh juga mkn sama kuah santan lg sdp
Kuih Sagu@Bronok
Sumber : Mas Duniaku
Bahan :
- 1 cawan sagu biji kecil
- 2 cawan air
- 3/4 gula pasir - kalau nak manis lagi boleh tambah
- sedikit pati sirap
- 1 helai daun pandan - untuk mewangikan kuih tu
Untuk salut
- kelapa parut - agak 2
- sedikit garam - digaul sebati dengan kelapa parut
Cara membuatnya :
- Rendam sagu hingga kembang.
- Panaskan air, masukkan pati sirap, daun pandan dan gula, biar mendidih .
- Toskan sagu tu dan masukkan sagu kedalam air yang mendidih tu, kacau hingga sagu menjadi agak 2 pekat dengan api sederhana, kalau masih ada biji 2 putih, tak pe, biarkan.
- Tuang sagu kedalam loyang atau acuan kecik yang telah disapu dengan sedikit minyak, kukus selama 20 minit dengan api sederhana atau sehingga biji 2 putih sagu tu hilang.
- Apabila sejuk, keluarkan dari acuan, kalau dari loyang potong ikut saiz yang dikehendaki dan salutkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
- Jeng..jeng..boleh dimakan....
10 ulasan:
Salam, sini pun sagu :-) baru balik dari blog izzah nmpk sagu hehehe
W'salam hari ni semua kenyang mkn sagu ye mala heee
rallybkak sheila...
ni kuih peberet mas tau..
hmm...sedapppppnya bronok...
lama dah tak buat..he3
Sheila,Rahel lum pernah buat sagu bronok ni..selalu beli je kat pasar tamu..hehe..
salam sheila...ni kuih peberet anak akak, tp nak buat kena tunggu dia balik dulu la....
Salam tuan rumah...
kita datang bertandang ni..
kegemaran kuuu.. mmg suke kuih ni
kalo dapat kuih ni, isi lam piring, cecepat bawak larik kat pangkin bawah pokok, ngadap parit, sedo tak sedo, habih dah sepiring. Sepiring tu bukan sepotong tau, berpotong-potong.
sedap.. tapi kakna tak pernah buat lagi kuih ni.
Masa kekecik dulu arwah mak akak selalu buat kuih ni...skrg kalau nak makan nampak gayanya kena buat sendiri...
Catat Ulasan