Sabtu, Januari 28, 2012

Jemput-Jemput@Cucur Perasa Ayam


Kembali besiaran di pg sabtu...hari cuti ke, x hari cuti ke tetap bagun awal...siapkan apa yg patut ........x suka lah buat kerja tetanggoh2....ok dah sattel semua baru leh lepak dan isi kan perut dgn sarapan pagi....lama x buat cucur....pg ni buat cucur dgn perasa ayam hemmm sdp juga....biasa letak ikan bilis, udang kan...yg ni sy letak dgn perasa serbuk ayam... kalau nak letak ayam yg di cincang pun boleh juga..atau ada lebihan ayam grg boleh di siat2 dan masuk dlm adunan cucur.... kalau dah taruk serbuk ayam x payah lg letak grm sbb serbuk pati pun dah masin...tp tepulang leee kalau ada rasa masih tawar lg boleh tambah sedikit garam....k jemput le adik, kakok, abe kita sarap same2 yeeeee

CUCUR PERASA AYAM

Bahan :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 sdb instant yeast (mauripan)
1 1/2 cawan air -tambah air kalu pekat
1 sdb serbuk pati ayam -sy pakai yg serbuk kalau nak lbh kan rasa boleh tambah lg
Sayuran-sayuran tepulang le nak letak apa
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam

Bahan utk sos :-)
6-8 biji cili merah
1 biji buah tomato
1/2 cawan gula pasir
2 sdb cuka 
3 ulas bawang putih
Sedikit garam


Caranya :-)
Untuk Cucur -Dalam mangkuk, masukan semua bahan kering. Tuang air sedikit-sedikit sehingga adunan agak2 tidak terlalu cair atau pekat  Masukkan sayur-sayuran gaul rata dan ketepikan selapa 30 minit. 
Bila adunan cucur dah kembang boleh lah panaskan minyak,  sudu/sendukkan bancuhan adunan cucur ke dlm  minyak panas. Bila sudah garing sebelah baru di tebalikan grg hingga garing atau keemasan toskan cucur pada paper towel/tisu dapur

Untuk Sos - Kisar cili, buah tomato dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk. Masukkan gula, garam dan cuka . Masak dengan api perlahan hingga pekat. sejukan

Kebetulan ada salad dan timun...boleh le makan sama cucur hemmm enak sekali

10 ulasan:

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Lama tak makan jemput2....boehlah buat petang ni sambil tenguk cite industan kena teh tarik tarik secawan..mak aiii...

Qasey Honey berkata...

bagus juga idea menu ni...xpenah cuba lg...mesti sedap...lg2 mkn panas...bleh cuba nnti ni...

mala berkata...

sedapnya cucoq!

Mas berkata...

kak sheila..
jom tuko ngan cucur mas...

rahel berkata...

waa..nampak cedap cucur perisa ayam tu..

Sheila Shafeareen berkata...

hai Patyis Kitchen hehhe tulah sy pun lama x buat cucur teringin pulak buat utk bf ....cantik tu sambil nonton sambil ngap cucur hehh

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Qasey heheh cub ye try letak perasa ayam...sdp juga..biasa asyik udang dan ikan bilis aje

Sheila Shafeareen berkata...

hai Mala mmg sdp try yeee

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mas buat cucur susu manis yee akk pun suka juga lembut kan...jum tukar sama suka

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Rahel heheh ada masa lah try yeee

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More