Assalammualaikum, besiaran di pg sabtu hemmm ramai dah kawan2 kita pegi becuti dan balik kampung..ada juga yg buat kenduri kawin time cuti2 pjg ni....mana yg pegi jln jauh2 tu harap behati2 di jln raya...
ok lah pg ni n3 manu sarapan yg berat hehhe nasi goreng belacan.....mmg dah cadang nak buat sarapan pagi dgn nasi grg...sebelum masuk tidur semlm kita dah masak nasi telebih dulu... so bagun aje terus grg dan buat sambal tumis sotong....hari ni kerja byk nak buat..tu yg sakali arung masak nnt tghari dah x yah kedapur .....ptg ni bz gan cafe pulak maklum le mlm minggu kan.....ok layan resepi yg dah pernah buat sebelum ni ada di sini, resepi dari Kak Ayu s'por....jemput sarapan dulu
NASI GORENG BELACAN
Sumber resepi : Kak Ayu Singapore
Resepi : Hana's Family
Bahan-bahan
- nasi untuk 3-4 orang makan
- *10 tangkai cili merah
- *3 biji bawang putih
- * 6 biji bawang merah
- *2 inci belacan bakar (kali ni sheila guna belacan merah)
- 3 biji telur
- 2 sudu besar sos tomato
- hirisan kobis
- 1 keping fish cake - xde
- garam (kalau perlu) & perasa secukupnya
- 1 cawan ikan bilis goreng(terpulang nak gaul sekali dengan nasi atau makan bersama nasi) - sheila tambah udang
- Tumis bahan2 kisar*, hingga naik bau dan betul2 garing.Masukkan sos tomato, kobis, fish cake dan gaul rata. Tambahkan garam & serbuk perasa. Kacau hingga sebati. Pecahkan telur, biarkan sekejap baru masukkan nasi dan gaul rata. Bila bahan2 sudah menyerap matikan api. Siap dihidang panas bersama ikan bilis goreng dan kacang goreng.
mkn sama lauk sambal sotong dan ulam timun
2 ulasan:
akak, nak intai nasi goreng....hehehe.... kalo dh abis, tapau sikit sambal sotong yer...hehe
selamat berniaga...bestnyer...tp letih sikit lah kan...
hai hehhe ada lg ni saja msk lebih sampai tghari hehehhe petang baru gi cos sebelah pg ada yg jaga so x penat leee
Catat Ulasan