Selasa, Januari 17, 2012

Gulai Lemak Nenas Bedaging


Salam besiaran di hari selasa..... masak awal hari ni so boleh le melepak pulak dan buat apa yg patut....lama pulak x mkn daging....kebetulan npk nenas masak cantik je kat kedai bedekatan pg tadi, terus sambar....tu pun tinggal dua biji...cadang mulanya nak masak sama ikan masin kurau.... dok pikir2 lg masak sama dgg pun sdp jugak kan.... pastu buat kuahnya pekat2 pehhhhhh x sabar nak mkn ni.....tunggu ank2 balik mkn sama2 baru best kan........jom layan dulu ....



GULAI LEMAK NENAS BEDAGING

Bahan
1/2 kilo daging potong kiub - sy beli dgg bahagian yg lembut
1 biji nenas, potong bulat dan belah dua
300 ml pati santan
500 ml santan cair
3 batang serai, dititik
2 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa

Bahan yg di kisar
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
1 inci halia
1 inci kunyit
1/2 inci lengkuas
3biji buah keras
5 biji cili merah - nak pedas boleh tambah cili lagi

Cara
Daging di potong kiub nipis, cuci bersih dan toskan.
Masuk daging tadi ke dalam periuk, serai titik dan bahan yg di kisar halus.
Gaul rata dan jerang atas api sederhana hingga mendidih.
Tuang santan cair dan masukkan asam gelugor.
Bila mendidih, masukkan nenas, masak hingga dgg masak.
Tuang pati santan, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula.
Masak dengan api perlahan sambil dikacau sehingga dgg betul2 masak  dan matikan api

5 ulasan:

tun_telani berkata...

salam kak sheila.. sedapnyer masak lemak nenas. tun xpernah gandingkan dgn daging, biasa campur ikan masin.

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Tun yeee biasa gandingkans ama ikan kurau masin atau perut...tp cuba lah yg ni mmg sdp letak sama dgg hemmm mkn betambah punya hehhe

Cendana Kasih berkata...

saya pun tak pernah lagi gulaikan dengan daging, selalu tu buat udang/ketam atau ikan masin... nampak best, respi pun lain dr yg lain..

Sheila Shafeareen berkata...

yee Ck sdp cubalah..akk buat kuahnya pekat sikit....beselera mkn ada sambal belacan...tulah biasa masak sama ikan masin dan perut

kakna berkata...

salam.. sedap.. dan masam manis terasanya.kena cuba ni..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More