Jumaat, Januari 27, 2012

Ayam Masak Merah Berempah


Assalamualaikum...salam besiaran di pg jumaat...cantik cuaca pg ni terang....alhamdullilah, kerja2 mendobi semua dah siap, kemas  rmh pun sudah, masak pun sudah..seawal pg dah masuk opis dapur...ni tiba masanya utk melapurkan diri heheh leh rehat dan guling2 kejap pas ni.....masak lauk2 pg ni pun ada tujuan nya heheh..sbb dah bejangkit...tp lauknya kena cari dulu lah yeee..oooo dok singah dapur kawan2 cari apa resepi nak masak lauk aym yg sdp... dah jumpa yeeeeehhh bekenan dah kat resepi ayam masak merah berempah ni....dari respon kekawan kata sdp boleh mkn dgn bebagai jenis nasi...hemmm betul pun....sambal rempahnya terasa...bau pun lain sikit....mmg sesuai pekena gan Nasi tu....ok x nak legah2 lg jom kita negok....


Ayam Masak Merah Berempah
Resipi : Kak Nor Secubit Garam
Sumber : MaDiHaA

 Bahan2
½ ekor ayam ~ dipotong dan dibersihkan
½ sudu kecil serbuk kunyit
½ sudu kecil garam

Bahan Penumis:
1 btg kayu manis
5 kuntum cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

Bahan Dikisar Halus:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia
1 btg serai

3 sudu besar cili mesin ~ kurangkan jika tak suka pedas
½ sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
air asam jawa
sedikit air
garam dan gula
minyak

Bahan2 Sampingan:
2 bj cili hijau ~ dipotong 2
2 bj cili merah ~ dipotong 2
1 bj tomato ~ dipotong 6
1 labu bawang besar ~ dipotong 6


Cara Menyediakan
1. Gaul ayam dgn serbuk kunyit dan garam, goreng hingga masak tp jgn terlalu garing. Angkat dan toskan.
2. Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali dan tumiskan bahan penumis hingga wangi dan masukkan bahan cili mesin. Tumis hingga cili mesin menjadi garing dan masukkan bahan2 yg diblend. Goreng lg hingga kering sedikit dan masukkan sedikit air, masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan serbuk lada hitam, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih (yg dah digaul dgn sedikit air panas hingga menjadi paste),  sos tiram & kicap.
4. Masak hingga wangi dan garing baru lah dimasukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Masukkan 1/2 cawan air dan masukkan gula dan air asam jawa.  Biarkan mendidih dan sedikit pekat.
6. Masukkan ayam dan bahan2 sampingan (cili hijau, cili merah, tomato dan bawang besar).  Masak lah hingga kuah hampir pekat, angkat dan hidangkan.

2 ulasan:

Mas berkata...

kak sheila...
hmm...sedapnya pepagi nengok ayam masak merah tu...
rasa macam nak cari nasi tomato jerk..he3

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mas heheheh mmg sdp akk buat lebih sambalnya ,,mmg sesuai mkn sama apa jenis nasi...ohhh nasi tomato lama x mkn tu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More