Khamis, Julai 08, 2010

Mee Hoon Sup Bebola Daging

Salam... dinner yg simple lagi sdp..jum pekena mee hoon sup bebola daging sdp ni kena pulak kuah masih panas2 lagi sambil mkn sambil tiup..nak pulak ada sambal cili kicap pehhhh...sesaja je kita celur mee hoon tu calor kuning... konon ala2 mee hoon sup utara leee
Bahan-Bahan
  • Beberapa biji bebola daging yg dah siap boleh di dapati di pasar
  • 1 peket mee hon
  • 2 1/2 liter air - 10 cwn air
  • 1 kuib pati daging
  • 2 sdk kicap cair
  • 4 ulas bawang putih dicincang
  • 1/2 sdb serbuk lada sulah
  • kayu manis, bunga lawang
  • Garam, gula, perasa
  • 1 peket mee hoon di rendam telebih dahulu, didihkan air dan celur mee hoon hingga lembut angkat dan toskan
  • Panaskan minyak tumis bwg putih, kayu manis, bunga lawang hingga naik bau
  • Masukan air, pati daging, kicap cair, serbuk lada sulah, garam, gula, perasa, bebola daging
  • Masak semua bahan hingga didih dan rasa cukup secukupnya matikan api
  • Untuk hidangan masukan mee hoon dlm mangkuk dan hias dgn tauge, kubis cincang, daun bawang/sup, bwg grg, cili kicap dan tuang sup bebola daging ke atas mee hoon
  • Hidang panas-panas
  • Nak lg sdp kuih, boleh di rebus besama isi daging bila dah empuk boleh di hiris nipis2





6 ulasan:

Kaseh NazLieza berkata...

akk ni bakso ni..peveret lieza la kak..ehehehe

Tanpa Nama berkata...

sok nak suruh somi bli bebola dging gak la..terliur lak kta..

Azian Nd berkata...

emmm fav akak tu. Kalau kat rumah akak mesti minta lobak asin jika makan bihun sup utara.

Sheila Shafeareen berkata...

hai Nizlieza ye ala bakso giu ade bebola daging Suka ye meh dtg ade lagi ni

Sheila Shafeareen berkata...

hai Acik yee sdp buat tau...kenyang mkn

Sheila Shafeareen berkata...

hai kak azian fv akk ke meh le ada lagi ni yee kalau mee sup utara letak lobak asin sdp kan...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More