Khamis, Julai 08, 2010

Gulai Lemak Pisang Muda

Salam ..lama x pekena manu masakan kampung ni sekali kena tangkap selera pehhhh sdp ni...ada sambal belacan dan ikan pekasam lagi, le manjadi2 di buatnya...kita suka buat gulai lemak ni pekat sikit  baru ada eemmm..
Bahan-Bahan
  • 1 sisir pisang emas muda
  • 3 cawan santan dari sebiji kelapa
  • 1/2 cawan ikan bilis direndam seketika*/udang kering
  • 1 sdb lada hitam*
  • 3 ulas bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci kunyit hidup* @ 1 sdk serbuk kunyit
  • Garam, perasa
  • Tumbuk semua bahan yg betanda*
  • Siat kulit pisang dan potong ikut suka, kulit pisang jagan di buang
  • Rebus pisang seketika dlm 10 minit dan toskan
  • Dlm peruik masukan pisang, kulit pisang, bahan yg ditumbuk, santan, garam dan perasa
  • Masak hingga didih hendahlah dikacau selalu jangan sampai pecah minyak
  • Bila sudah pekat boleh tutup api dan di hidangkan




2 ulasan:

aidah berkata...

Salam Sheila,
ingat tadi dah tersalah rumah. Cantik layout baru. Apa2 pun pink mesti ada, hehehe. Terliur akak nengok lauk lemak nagka tu.

Sheila Shafea berkata...

w'salam kak Aidah terima kasih yee yee sdp sekali kena lauk kg ni , ulam dan sabal belacan

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More