Salam semua jom pekena pegat pisang di petang hari...dah masuk minum petang pula ni... air teh o panas pun dah siap bancuh ni...mari2..kita buat x manis sangat sbb pisang tu dah manis2 buah, letak sagu sikit bg pekat..hemmmm
Bahan-Bahan
- 5 biji pisang nangka- potong ikut suka
- 1 sdb sagu mata ikan
- 3 cawan santan - dari sebiji kelapa jgn cair sangat
- 1 cwn gula putih - boleh kurangkan
- 1 cwn gula merah - boleh kurangkan
- 2 helai daun pandan di simpul
- Secubit garam
- Dlm periuk satukan santan, garam, gula pasir, gula merah, daun pandan masak hingga didih tapi kena di kacau selalu..jaggan sampai pecah minyak
- Masukan sagu mata ikan bila seakan kembang masukan pula pisang kacau hingga semua masak
4 ulasan:
salam..
sedapnya pengat pisang
fav. saya ni...nak sikit leh ke..ngeh..ngeh
W'salam NiezaMan - boleh ape salah nya suka ye pegat pisang ni akk pun suka juga kalau dpt time bebuka pun sdp kan
salam..teringat lak masa bulan puasa dulu..ada pengat pisang..ibu acik kalau buat ciap ada tpung gentel lg..emm cdap kan..
w'salam acik ye mmg sesuat di buat time bebuka posa..akk pun teringat time kecik dulu mak selau masak pegat pisang pastu ade lebih siap sedekah pada jiran2
Catat Ulasan