Sabtu, Julai 10, 2010

Kerang Masak Tom Yam

Salam besiaran di ptg hari ,n3 manu lunch kita ..pehh pekena pulak sekali sekala dgn kerang...biasa kita rebus je .. kali ni kita masak tom yam pula ...resepi kita ambik dari Majalah Saji keluaran bln Julai 2010..resepi ni mengunakan pes tomyam yg pedas ..sy guna pes tom yam putih saje kebetulan tu saje stock yg ade...jemput yeee

Bahan-Bahan
  • 500gm kerang di bersihkan
  • 1 batang serai
  • 1 biji tomato - belah empat
  • 2 sdb pes tom yam
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 labu bwg besar - hiris
  • 2 ulas bwg putih - hiris
  • Air secukupnya
  • Didihkan air sehingga mendidih
  • Masukan bwg besar, bwg putih dan serai - sy ketuk
  • Kemudian masukan pes tom yam
  • Apa bila sudah didih, masukan kerang
  • Reneh sehingga kesemua bahan sebati, akhir sekali masukan tomato
  • Sy tambah perahan asam limau, garam, gula

2 ulasan:

Hassan berkata...

Salam ...

Menarik membuka selera ..
sedap tu.......

Sheila Shafea berkata...

W'salam- Yee sekali sekala but cam ni sdp pulak ..tp x leh selalu mkn kerang kan ...bhaya..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More