Selasa, Januari 11, 2011

Crabstick Spaicy Puff

Salam, di pg hari subuh2 lg dah hujan mujur sekejap je turun..sejuknya...ni buat utk BF merangkap bekalan anak dara tu...sbb tu pg ni sebelum subuh bgun mebakar...sdp lembut pakai pastry yg dah sedia di pasaran tu...inti buat mlm tadi sebelum masuk beradu...kalau nak pedas lg tambah kan lada hitam lebih baru kawwww rasanya
Ni belum di bakar lg...buat bentuk simple je snng x membazir pastry
Inti tu ikut citarasa kekawan yeee nak letak inti bekentang, ayam, daging pun boleh buat mcm inti karipap..sy buat letak crabstick yg di potong kecik dan letak sikit perasa kari

Isnin, Januari 10, 2011

Pisang Manis Goreng Ragup & Sos Kasted

Salam semua di ptg isnin yg mendung ni pekena pula pisang manis grg yg masih panas lg..kita suka pisang grg yg lembut2 cam ni...pastu salutan tepungnya ragup..nak ragup tambah sikit kapur makan dlm bancuhan tepung tu...nak cicah pisang gan sambal kicap pun boleh..tapi yg ni saya curahkan sos kasted..buat pun x berapa manis sagat sbb pisang tu dah sedia manis...
Pisang di grg seperti biasa dgn tepun pisang atau tepung yg di bancuh sendiri..
Utk Sos Kasted
1/2 cawan susu cair
2 sdb tepung Kasted/jaggung - sy guna tpg kasted
1 sdb gula (x buat manis sagat)
Satukan semua bahan dlm periuk dan kacau
Jerang atas api yg sederhana dan kacau selalu
Bila nak mendidih tutup api - Jaggan sampai beketul

Ahad, Januari 09, 2011

Nasi Lemak Harum Limau Purut

Salam ..hai semua..dok melepak ke tu cuti2 di hari minggu..n3 utk hari ni merangkap bf dan lunch sekali maklum le kalau dah cuti2 begini ada yg lewat bagun so mls nak tunggu2 lg.. masak sekali arung je...ok gak sdp nasi lemak harum limau purut ni..negok kat rmh Maz@ilhamdapur sungguh menyelerakan..kita pun nak cuba jugak mmg leee semerbak baunya.. time kita nak megais nasi tu.. bila buka je tutup periuk pehhh naik baunya satu rumah hehehe.. kita buat dua jenis sambal pilih je mana nak ada sambal sotong dan sambal bilis...jemput lepas pekena nasi lemak ni..pas mkn leh sambung tidor.. menambahkan lemak lg.. hahhahah sabar jelah...layan
Bahannya
2 cawan beras
2 cawan santan cair@ ikut sukatan beras masing-masing
1 batang serai - diketuk
4-5 helai daun limau purut
Sedikit garam
Caranya
Cuci beras bersih-bersih dan masukan dlm rice cooker/periuk
Masukan santan, daun limau purut, serai dan sedikit garam kacau sebati
Masak seperti masak nasi biasa sehingga masak
Bila dah masak balik-balikan sikit pemukaan nasi agar bedarai

Sabtu, Januari 08, 2011

Asam Pindang Ikan Kembung

Salam sejahtera semua frnd, mmg sesimplenya lauk hari ni.. tp ttp membangkitkan selera...belajo-belajo le mkn lauk camni yee.. sebulan dua nnt bila mak buyung dah meletop, ni le manu yg kena di hadap..npk gaya yg lain pun x kisah lauk masak asam tumis pindang ni yg penting sdp.....asam pindang ni saya tumis dulu bhnnya baru sdp bau, kalau terus rebut takut x jln pulak...nak letak ikan, daging dan kawankan dgn bander atau terung pun boleh pastu letak daun kesum pasti terangkat...lawan pulak dgn sambal belacan
Jemput le menikmati selera mkn tgh hari ni.....

Jumaat, Januari 07, 2011

Mee Hoon Goreng

Salam di petang jumaat ..mendung sepanjang hari sejuknya...niat di hati teriginsagat nak makan mee hoon soto yg ada begedil tu negok kat dlm peti besi bhn2 x berapa nak cukup...bantai jelah buat mee hoon grg mkn panas2 di petang hari jadi le kenyang jugak...
Mari2 hulur pinggan... masih byk dan masih panas lagi ni hehehhe jemput...

Khamis, Januari 06, 2011

Pajeri Terung

Salam semua...hujan yee pagi2 lagi, lena tidurkan heheh biasa tu time musim hujan cam ni nak buat apa pun berat jerasanya...apa pun tugas harian kena di bereskan..ok le harap x jemu dua hari pekena manu terung, hari ni terigin sagat nak mkn pajeri.. memandangkan ada lagi dua biji terung pjg tu leh le buat....

Bahannya
*3 ulas bawang merah - di tumbuk
*3 ulas bawang putih - di tumbuk
*1 inci halia - ditumbuk
*2 sdb udang kering - di tumbuk
1 peket kecil kari ikan
2 sdb kerisik
3 cwn santan
Terung panjang/nenas/kedondong/pauh - pilih yg mana bekenan
kayu manis, bunga lawang,buah pelaga, bunga cengkih
Garam/gula

Caranya
Panaskan minyak tumis bahan yg betnda * dan Kayu manis serta kawan2nya tumis hingga naik bau
Masukan rempak kari ikan tumis sebati
Masukan santan, kerisik dan kacau
Akhir sekali masukan terung yg di belah , garam dan gula masak hingga terung empuk dan kuah pekat
Pajeri ni kalau sudah masak semalaman baru sdp makan sbb rempah2nya dah sebati...

Rabu, Januari 05, 2011

Terung Goreng Belada @ Sambal

Salam utk semua frnd...mendung dan mendung lg cuaca di luar tu...cepat angkat jemuran....ok utk juadah luch hari ni just masak lauk yg simple2 je tapi kena le ada yg pedas...terung tu di grg seketika baru sdp apa pun jemput leee
Rencahkan dgn udang hidup...

Selasa, Januari 04, 2011

Putu Mayam & Kari Ayam


Salam utk semua...dari tgh hari sampai le keptg hujan begitu lebat, sejuknya...so nak menghilangkan lapar di petang hari Mr.laling balik opis belikan putu mayam.. mmg lama x pekena putu mayam ni...kebetulan sy baru lepas masak kari ayam cantik le tu.. leh cicah dgn putu mayam...nak mkn dgn gula dan kelapa yg di sediakan pun sdp jugak... ok ni le manu utk minum ptg tadi...
cicah dgn kari ayam pun sdp ..kenyang perut .....
jemput leeeee

Isnin, Januari 03, 2011

Deep Fried Crabstick


Salam utk semua bz ke hari ni?Pasti bz uruskan pesekolahan ank2Kan.. heheh biasa le tu...semoga semuanya bejln dgn lancar ye....ok le n3 utk juadah dinner mlm ni so simple, tapi mmg sdp...naknya bila di mkn panas2 ..ank2 dpt crabstick ni sure meratah je...sbb tu kalu beli sepeket x cukup,kena beli lebih..resepi jln2 negok kat dapur Kak Ummi kuantan, anak dara bekenan tu yg suruh buat..
Bahannya
1 peket jejari ketam (crabstick_ - dibuang plastik
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit lada sulah
Sedikit serbuk kari
1/3 cawan tepung jaggung
Minyak utk mengoreng
Caranya
Gaul crabstick dgn lada sulah, garam, serbuk kunyit (Pastikan crabstick tidak di biarkan lembik sgt selepas di keluarkan dari freeza, nnt teburai nak gaul tu)
Kemudian dlm bekas lain campurkan tepung jaggung dgn serbuk kari dan gaul rata
Ambik crabstick dan golek-golek dlm campuran tepung dan biar besalut
Panaskan minyak dgn api sederhana besar dan masukan crabstick
Grg balikan pelahan dan masak hingga salutan tepung kekuningan dan berserbuk
Angkat dan toskan hidang dgn cili sos dan mayo

Sabtu, Januari 01, 2011

Bebola Roti Goreng


Salam dan selamat tahun baru buat semua...ceria2kan hari anda.. utk minum2 petang hari ni.. kira rajinlah pulak hehehe sy buat bebola roti grg, mcm bekenan je resepini..npk sdp tu yg nak try buat..resepi dari Lizahanum, tq liza, kira resepi dari mak liza yg di belajar dari kelas kemas katanya...kalau x silap Hana pun pernah mencuba buat bebola roti grg ni....boleh tahan jugak rasanya, ank2 kata same rasa mcm roti grg telur...cuma saya gantikan perasa ikan bilis kepada perasa ayam... jom cuba
yg ini belum di goreng lagi

Bahannya
14 keping roti (plain white bread) potong menjadi kepingan kecil
2 biji telur- saiz besar
3 batang cili merah - dihiris
1 biji bawang - didadu halus
2 sudu teh serbuk lada putih
Sedikit daun sup/daun bawang - dihiris halus
Perasa ikan bilis - guna setegah kiub ( sy guna serbuk perasa ayam)
Garam secukup rasa ( jgn taruk byk sbb perasa dah masin)
Minyak utk mengoreng
Caranya
Masuk roti dalam mangkuk yg besar kemudian pecahkan telur didalamnya
Masukan cili merah, bawang, perasa ikan bilis, daun sup/daun bawang gaul rata ( sy ramas2kan roti agar padat dan sekata)
Akhir sekali masukan grm, serbuk lada putih dan ratakan
Kepal-kepalkan buat bebola roti hingga habis
Panaskan minyak dgn api yg sederhana dan grg bebola tadi hingga kekuningan
Boleh di hidangkan besama sos cili dan mayo

Jumaat, Disember 31, 2010

Karipap Kentang


Salam di pagi jumaat yg indah..hari ni baru npk cerah...pg ni sy n3 pg2 sikit sbb ada urusan di luar yg nak di selesaikan heheh ni le dia projek mlm tadi.. mentang2 semlm dah tahu hari ni di umumkan cuti oleh PM kita so mlm td rajin le uli meguli.. x byk buat sikit aje bg megalas perut di pagi hari..karipap kentang..negok leh tu beropol- ropol lg..sememeh je rupanya...x lah secantik ropol yg kekawan buat...resepi nnt sy masukan apa pun pekena dulu karipap panas2 dan milo panas ni ye
jemput sarapan dulu.....

Khamis, Disember 30, 2010

Rich Choc Pudding


Salam..terigin sagat tekak ni nk mkn benda yg becoklat... pg tadi megemas belek2 nasib ada jumpa serbok koko lagi...cantik lah tu leh buat puding koko, selepas mkn tghari kita pekena pudding pulak ...sdp lembut kenikmatanya bila masuk ke mulut heheh ayat baik ni,
kiranya lama juga x buat, geng2 kita pun ramai yg dah mencubanya jom layan

Bahannya
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sd teh garam
4 1/4 cawan air
4 sd besar tepung jagung
1/2 sdteh esen vanila
3 sd besar butter
1 peket serbuk agar-agar - 10-11gm

Caranya
Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu sehingga mendidih
Masukan butter kacau hingga agak pekat
Angkat masukan dlm loyang atau acaun kecil dan sejukan

Rabu, Disember 29, 2010

Gulai Kari Ikan Merah


Salam utk semua...apa yek nak di masak hari ni...buntu jugak di buatnya, hem ada ikan merah masak gulai kari jelahhh, ingat bander tu nak di grg tp malas pulak..satukan dlm kari ikan habis cerita n buat sambal yg penting laku jemput makan sama.........

Selasa, Disember 28, 2010

Sambal Kerang


Salam semua, sorry le dua hari x n3 rindu bebeno gan kekawan, maklum le cuti hujung minggu kemarin SIL and family dari JB turun KL tu yg bz bebeno melayannya....so utk tgh hari ni masak lauk simple2 jugak tapi tetap ada pedas..kalau x pedas mmg x sahkan hee? kerang ni beli kilo..nak beli yg belum di kopek alamak jenuh le nak megerjakannya...tp x lah selalu makannya kekadang jeee bahaya jugak kalau pekena kerang selalu....

Sabtu, Disember 25, 2010

Nasi Minyak & Arca Buah

Hai semua ..harap2 x jemu ye dtg betandan ke rumah kita ni hehhehe, so ni lah hasilnya, buat nasi minyak utk mkn thg hari besama arca buah yg di masak mlm tadi pehhhh sdp...dan lawankan dgn lauk kurma ayam...resepi nasi minyak seperti biasa boleh terjah di label nasi ye...
kalau sudi jemput le mkn sekali ye hehehehhehe

Arca Buah

Salam utk semua cuti X'mas lepak jelah, nak merayap mcm x de mood tp kalau org nak belanja jln2 ok gak... buah campuran ni adik saya beli time beliau dan keluarganya pergi becuti ke pening dua minggu lepas..lama gak tersimpan x mkn2 pun...smlm baru terigat kalau buat arca buah best jugak..arca buah ni siap di masak mlm tadi, kalau dah semalaman dan beberapa hari rasanya betambah sdp ..resepi dari Kak Haneliza kita yg pakar masak tu  tq kak..lagi di simpan lama lg sdp tau
yg ni belum di tabur dgn bijan
Bahannya
  • 50gm buah-buah campuran
  • (Sedikit cili api jeruk jika suka)
Bahan Mesin
  • 500gm bawang kecil
  • 10 ulas bawang putih
  • 10cm halia
  • 100gm cili kering
  • 3sdb rempah kari ikan (grg tampa minyak)
  • 500 gm minyak
  • 500gm gula pasir
  • 1 botol cuka (sy letak separuh aje)
  • 1/2 camca bijan (grg tampa minyak)
Caranya
  • Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga nak bau dan pecah minyak
  • Masukan gula, cuka biar reneh , masukan buah-buah campuran kacau sehingga pekat
  • Bila dah sejuk tabur bijan
  • Sejukan boleh di simpan dlm bekas kering  
Buah-buah campuran yg dlm peket sy belah-belah bg buah tu kecik sikit...

Jumaat, Disember 24, 2010

Otak-Otak Sardin & Nasi Goreng Udang

Salam jumaat utk semua..tgh hari ni Mr.laling balik utk solat dan lunch di rumah.... alamak rajinnya balik waktu lunch..nak masak ape yeee..hem npk dua biji tin merah tu ape lagi buat otak-otak sardn jelah dan grg nasi udang habis cerita heheheh...actually otak-otak sardin ni dah pernah buat resepi dari MYR oleh K.Fida kita tu.....sdp tau cuba lah...
Bahannya
  • 1 tin besar sardin ( sy buat dua tin sbb tahu x cukup punya)
  • * 10-15 tangkai cili kering
  • * 10 ulas bawang merah
  • * 6 ulas bawang putih
  • * 1 hiris halia
  • * 3 batang serai
  • * 4 biji buah keras
  • 2 sdb rempah kari ikan
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 5-6 helai daun limau purut - hiris
  • 1 sdb air limau/cili padi racik ikut suka
  • Garam/gula
  • Beberapa helai daun pisang
Caranya
  • Kisar bahan betanda * hingga halus 
  • Sos sardin ketepikan dan lecik halus sardin dgn garfu
  • Panaskan sedikit minya dan tumis bahan kisar serta rempah kari hingga wangi
  • Masukan santan, garam gula, telur, air limau dan daun limau purut
  • Kacau rata dan masukan sardin yg di lecik tadi masak sehingga pekat dan tutup api
  • Layukan daun pisang dan letak dua sudu bhn tadi dan bungkus macam buat pulut panggang kemas kiri dan kanan daun pisang semat dgn lidi
  • Kemudian panggang di atas kuali leper sambil di tebalikan dan grg
  • *K.fida buat dua jenis boleh di kukus dan di pangang
setelah di panggang
yg ni proses mengbungkus belum di panggang lagi



Khamis, Disember 23, 2010

Donut Ball Suria

Salam..time hari mendung2 camni perut tu meminta2 je apa yg nak di ngap ptg ni..nak kata rajin x lah sangat tp kira bolehlah rajinnya.. negok tu donut ball utk org telebih rajin heee mls nak tekap2, buat gentel2 jd ball jeee sbbnya nak cepat siap dan nak cpt ngap......actually dah pernah buat donut suria ni mmg sdp lembut gebus,  kekawan yg lain pun byk yg dah try.. resepi sgt le simple dan senang
Bahanya
(A)
  • 3 cwn tepung gandum
  • 3 sdb susu tepung
  • 3 sdb lemak sayuran (shotening)
  • 3 sdb gula casted
(B)
  • 200ml air suam
  • 2sdt instend yeast
  • => 20ml air tambahan jika perlu begantung pada jenis tepung
Caranya
  • Satukan bahan A, masukan bahan B ke dlm A
  • Masukan air tambahan jika perlu kemudian uli doh hingga licin dan lembut
  • Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan
  • Perap hingga dua kali ganda naik selama 30 minit
  • Goreng dgn api yg sederhana hingga kekuningan
  • Salut dgn gula atau coklat cair


Rabu, Disember 22, 2010

Ayam Goreng Halia

Salam.Tgh hari ni masak yg simple tp sdp..potong kecil2 ayam tu sng ngap...resepi ni org dlm pantang pun boleh mkn juga, lebih kurang masakan org cina leeee grg ayam pasti halia lebih...
Bahannya
  • Ayam - ikut suka berapa ketul nak letak
  • 1 inci halia - mayang halus
  • 1 biji bawang merah - mayang halus
  • 3 ulas bawang putih mayang halus
  • Cili kering/cili merah basah - di belah
  • 1 1/2 sudu sos ikan
  • Sayuran - ikut suka
  • Garam/gula
Caranya
  • Tumis bahan yg dimayang hingga naik bau
  • Masukan ayam yg telah di potong dan di bersihkan tadi grg sehingga ayam garing dan empuk
  • Masukan sos ikan, grm dan gula kacau sebati
  • Masukan pula sayuran, cili kering atau cili merah potong gaul sebati dan rasa
sdp mkn besama nasi panas2.....

Selasa, Disember 21, 2010

Sambal Kentang

Salam..tghari ni manu kasi pds2...pehhhh sambal kentang fv sekeluarga,  ingat nak kawankan dgn tempey dan tauhu ...mls pulak nak ke kedai..ini pun kira dah menyelerakan... setakat resepi x yah le kita letak geng2 pun pandai masak sambalkan..entah2 lg sdp hehehheh jemput meratah...
jemput mkn sekali yeeee nyam nyam....

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More