Khamis, Januari 06, 2011

Pajeri Terung

Salam semua...hujan yee pagi2 lagi, lena tidurkan heheh biasa tu time musim hujan cam ni nak buat apa pun berat jerasanya...apa pun tugas harian kena di bereskan..ok le harap x jemu dua hari pekena manu terung, hari ni terigin sagat nak mkn pajeri.. memandangkan ada lagi dua biji terung pjg tu leh le buat....

Bahannya
*3 ulas bawang merah - di tumbuk
*3 ulas bawang putih - di tumbuk
*1 inci halia - ditumbuk
*2 sdb udang kering - di tumbuk
1 peket kecil kari ikan
2 sdb kerisik
3 cwn santan
Terung panjang/nenas/kedondong/pauh - pilih yg mana bekenan
kayu manis, bunga lawang,buah pelaga, bunga cengkih
Garam/gula

Caranya
Panaskan minyak tumis bahan yg betnda * dan Kayu manis serta kawan2nya tumis hingga naik bau
Masukan rempak kari ikan tumis sebati
Masukan santan, kerisik dan kacau
Akhir sekali masukan terung yg di belah , garam dan gula masak hingga terung empuk dan kuah pekat
Pajeri ni kalau sudah masak semalaman baru sdp makan sbb rempah2nya dah sebati...

2 ulasan:

aidah berkata...

Salam Sheila,
tak pernah lagi akak masak pajeri terung ni, sebab anak2 kurang gemar makan sayur. Tapi nampak cam sedap je, nak try buat gak le

Nieza berkata...

salam sheila,
ni memang my fav ni...sedap ni..lama x msk pajeri ni...singgah mkn sini lah ..hehe

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More