Sabtu, Julai 20, 2013

Iftar 10 - Cucur Udang Ragup2

Assalamualaikum Salam Ramadhan Semua


Masih lg dgn kuih bebuka yg pedas2...sampai buntu di buatnya...mencari resepi yg sdp2...nak ikutekan dah lama juga cari resepi cucur udg yg ragup sebegini..di tunjukan Mas buat kemarin hemmm pucuk di cita ulam mendatang apa lg smlm kita pun bual le..alhamdullilah bebaloi menjadi ..Mr. N kata mcm ni lah cucur yg dia suka nipis2 ragup...time nak mkn kita guntingkan cucur tu hemm sdp mkn sama kuah sos cili atau kuah kacang..tq pd D5 share resepi.. :-)


Cucur Udang Rangup2
Resepi : Delima Zamrud


Bahan :
*1/2 kg udang kertas yg kecik halus2 tu - bersihkan buang kepala n janggut nyer
*2 biji bawang besar - mayang
*1 genggam taugeh - kalau nk letak byk pun boleh
*1 cekak daun kucai - di potong panjang2
*1 biji putih telur
*1 sudu besar minyak masak
*1 sudu kecil cuka
*1 sudu kecil serbuk pasti sedap knorr
*3 - 4 senduk tepung gandum - mengikut keperluan - Sheila letak dlm 2 cwn
*Secubit serbuk kunyit - untuk warna
*Garam secukup rasa
Air secukupnya - Sheila letak 1 1/2 cwn
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya :
Masukkan semua bahan yang bertanda * dalam bekas dan gaul sebati sampai tepung menyaluti semua bahan2 .
Bila semua bahan dah bersalut dengan tepung masukkan air sedikit demi sedikit bancuh sampai adunan menjadi likat je seperti dalam gambar DISINI, jangan terlalu cair kalau cair tambah tepung tau. Rasa garam kalau xcukup tambah dan baru lah digoreng.
Panaskan minyak (menggunakan api yg perlahan dan kecil saja tau), Guna senduk dan letak adunan ditepi kuali dan lenyek2 kan supaya dia nipis seperti dalam gambar.
Bila adunan dah agak garing dia akan senang nk dipisahkan dari kuali seperti dalam gambar biarkan betul2 garing baru korang terbalikkan k. Ini untuk mendapatkan cucur udang yg garing dan rangup.
Bila dah garing baru korang terbalikkan dan masak sampai sebelah tu garing juga seperti dalam gambar, bila dah cukup garing angkat dan toskan siap tuk dihidangkan.

Kalau korang rajin gunting kecil2 cucur udang nie pastu korang potong ler timun sikit, sengkuang sikit pastu korang goreng tauhu potong gak siram ngan kuah kacang wahhhhhhhhh mau berkilo naik lemak aku ekkekekke...


7 ulasan:

diela nahar berkata...

Thanks sudi cuba resepi D5 :)

Sheila Shafeareen berkata...

Sama Diela nahar..mmg sdp

tun_telani berkata...

Salam kak sheilaa.. smlm tun pun berbuka cekodok.. tp xde udang jd wat cekodok ikan bilis je.

Hanim berkata...

As salam kak....sy pon penah try tp diorg ni xsuke udang....rangup, penuh pingggan jap je abis hehehe. Skrg klu buat letak jagung dlm tin ikut recp chef wan plak....diorg suke letak taugeh byk2 hehehe..

tenku butang berkata...

hai.. salam kenal,
follower no.707
done follow sini,
jom follow teman yea..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

tenku butang berkata...

SEDAPNYAA..

Dewi Aja berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More