Khamis, Julai 25, 2013

Iftar 15 - Kuih Lesung Batu

Assalamualaikum salam besiaran...


Gara2 tegok majalah 3 isnin kemarin..terus teruja ingin tahu rasa kuih tradisi pahang ni mcm mane..mmg 1st degar dan tegok...suka cuba sesuatu yg baru...kalau x menyusahkan bhn2 dan membuatnya boleh le cubakan...:-)..bila negok kak yg dlm majalah 3 tu buat dari bhn2 nya senang je..hanya bhn utama tepung pulut, santan dan gula saja, pastu di kukus..nak mkn cedok je masuk piring...cari2 punya cari jumpa lah resepi ni....sama lebih kurang dgn kuih periga buta dari Kek Besah di MyR..x nak tunggu lama2 kira di bulan ramadhan ni petama kali buat kuih yg ala2 manis gitu..hem alhandullilah x menghampakan rasa sdp lemak2 manis dgn kenyal2 tepung pulut..cantik kejadian lepas di kukus gula pun cantik teletak dlm lubang kuih tu...sdp di mkn suam2..x payah nak masuk dlm peti ais, biarkan kuih sejuk sendiri...rasanya masih ramai lg yg x kenal pd kuih ni...nak cuba apa salahnya bhn2 pun mudah...:-)


Kuih Lesung Batu

Bahan-bahan
1/2 bungkus tepung pulut(250g)
1 mangkuk santan pekat
secubit garam
gula pasir secukup rasa
daun pisang - jika ada

Cara-cara
-Bancuh tepung pulut bersama air yg tlh dicampur dgn sedikit garam hingga sebati. sprti doh kuih buah melaka @ kuih koci.
lapik daun pisang dlm bekas/loyang, kalau x ada daun pisang sapu sedikit minyak masak pada loyang
ambil secubit doh, bulat2kan dan lubangkan di tengah.
-Susun kuih ke dlm bekas dgn menjarakkannya sedikit. lps tu isikan 1 sudu teh gula pasir kedalam lubang td ikut suka nk isi banyak @ skit, lg banyak lg sedap
-Campurkan secubit garam ke dalam santan pekat, lalu curahkan perlahan ke dalam bekas layang, berhati2 curah dlm bekas, jgn masuk dlm lubang perigi yg berisi gula, curah santan betul2 atas daun pisang
-Kukus hingga masak lbh kurang 10-20 mnt

Bila siap di kukus keadaan gula akan cair betakung dgn cantiknya ditegah2 lubang, kuih ni x payah di simpan dlm esbok, biarkan sejuk sendirinya, sdp dimkn suam2



22 ulasan:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Akak pun macam teruja nak mencuba nya shiela... macam sedap jer akak tangok :D

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Nur Hayati hee sdp kak lemak2 manis..ada seakan rasa mcm kuih badak berendam..tp bdk berendam inti kelapa manis kan ni letak gula je dlm lubang tu

hunny yusof berkata...

Sedapnya nk cubala

hunny yusof berkata...

Sedapnya nk cubala

Sheila Shafeareen berkata...

Silakan Hunny, sdp mkn suam2...

Sue @ Nenie berkata...

Assalamualaikum Kak..

Betul tu..baru tengok kat tv3..teringin nak cuba,tak sangka ada resipinya kat MyR...Thanks sudi panjangkannya di sini...

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum..
hari tu tunggu majalah 3 semata2 nak tengok kuih ni.. lesung batu namanya.. uniq sangat kan..

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Sue Nenie yee akk pun terin nak tahu rasanya tu yg buat..sama2

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Jassnani. ye amat unik name gelaranya...rasa mmg sdp

zana fahmi berkata...

Dah agak dah, ni mesti tgk tv3 hari tu. Boleh akk cuba nnti. Sedap tak sheila? Mcm bubur gandum eh? Eii...rasa2 dah mulut ni.

Gee® berkata...

Oooo...ada kuih lesung batu yer? K.gee orang Pahang pon tak tahu... hehehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kak Zana hee tulah teruja negok mjlh 3...nak tahu rasa dan rupanye tu yg bbuat ada seakan mcm kuih badak berendam..tp sdp manis2 belemak

Sheila Shafeareen berkata...

hai Gee yee sy pun kira 1st juga tahu ada kuih ni..tu yg cuba

Delima Zamrud berkata...

ermm nampak menarik kuih nie kan nnt nk cuba lah :)

Sheila Shafeareen berkata...

hai Delima yee menarik sekali 1st negok pun dah teruja nak mencuba..:-)

Diyana Hani berkata...

teringin nak buat..hihi...

Sheila Shafeareen berkata...

Diyana Hani cuba le mmg sdp kuih ni lemak2 manis... nak buat pun snng

Rohah berkata...

Pes time juga kita nengok..cam nk rasa je

jumeezaila berkata...

http://jumeezaila.blogspot.com/2013/12/kuih-tapak-kedidi.html

Tahniah kerana berjaya buat kuih tradisi pahang. Arwah mak saya dulu pasti jadikan kuih ni wajib buat setiap kali menjelang puasa.. Now kalau rasa nk mkan kenalah buat sendiri.. Menjadi peberet anak2 akak jugak. Kalau nk buih kuih ni dgn lbh teliti silalah lawat blog sy pd link di atas tu.. Inilah bentuk sebenar kuih ni..arwah mak asal dr daerah jerantut dan temerloh, nama nama kuih di sini ialah kuih tapak kedidi mengambil sempena bentuk tapak kaki burung kedidi.. Kalau sempat, blh la buat bentuk tapak kedidi yg lbh cntik dan teratur.. Saya masukkan resepi di blog saya dpt menjadi tatapan anak cucu di mana kuih ni semakin pupus... Memang susah nak jumpe di pasar malam dan pekan sari di pahang.. Sila la lawat blog akak ye..

JUMEE ZAILA AHMAD berkata...



http://jumeezaila.blogspot.com/2013/12/kuih-tapak-kedidi.html

Macam salah bagi link je kat atas tu...

Dewi Aja berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Aaron Grey berkata...

Hi, can I contact you through your email? I've something to share that might interest you.

Aaron
aarongrey112 gmail.com

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More