Isnin, Januari 03, 2011

Deep Fried Crabstick


Salam utk semua bz ke hari ni?Pasti bz uruskan pesekolahan ank2Kan.. heheh biasa le tu...semoga semuanya bejln dgn lancar ye....ok le n3 utk juadah dinner mlm ni so simple, tapi mmg sdp...naknya bila di mkn panas2 ..ank2 dpt crabstick ni sure meratah je...sbb tu kalu beli sepeket x cukup,kena beli lebih..resepi jln2 negok kat dapur Kak Ummi kuantan, anak dara bekenan tu yg suruh buat..
Bahannya
1 peket jejari ketam (crabstick_ - dibuang plastik
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit lada sulah
Sedikit serbuk kari
1/3 cawan tepung jaggung
Minyak utk mengoreng
Caranya
Gaul crabstick dgn lada sulah, garam, serbuk kunyit (Pastikan crabstick tidak di biarkan lembik sgt selepas di keluarkan dari freeza, nnt teburai nak gaul tu)
Kemudian dlm bekas lain campurkan tepung jaggung dgn serbuk kari dan gaul rata
Ambik crabstick dan golek-golek dlm campuran tepung dan biar besalut
Panaskan minyak dgn api sederhana besar dan masukan crabstick
Grg balikan pelahan dan masak hingga salutan tepung kekuningan dan berserbuk
Angkat dan toskan hidang dgn cili sos dan mayo

3 ulasan:

izahdaut berkata...

cantik presentation crab stick ni kak.. suke tengok..

Sheila Shafea berkata...

Hai izah heheh bg lagi siapa yg mkn tu betambah selera heheh jemput...

Ummi berkata...

Salam Sheila...thanks sudi try resepi sempoi2 jek dr dapur akak tuh...tp budak2 suka kan..tu yg best tuh..janji dia kenyang dan kita nak masak pun sambil buat kopi O jek..hahaha

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More