Khamis, Julai 04, 2013

Agar-Agar Milo Lapis Oreo

Assalamualaikum...


Mmg lama x bedessert bagai...cantik lah tu beberapa hari lg ramadhan menjelang...amat sesuai utk juadah bebuka puasa...penyediaan pun senang dan mudah...yg pasti di mkn sejuk nyammmm...resepi ni pun kira dah lama juga...rata2 kwn2 masakan pun ramai yg dah buat...jdnya tahu le akan kesedapan agar@puding ni kan heee :-) cuma kat sini sy x buat lapis2 warna...sy tuangkan serbuk milo terus dlm adunan agar2...bab masukan dlm acuan saya tungkan sedik dulu agar2 dlm 1 cwn lebih kemudian letak biskut orea yg di patah dua masuk dlm peti ais sekejap..tp jgn le sampai beku..pastu ulang lagi letak agar2 dan biskut..sampai 3 lapis...bila dah sejuk keluarkan dari acuan dan potong..hasilnya biskut cantik belapis...dan x mendap kebawah....tq pada kak Along Roz...compom buat lg :-)


AGAR-AGAR MILO LAPIS OREO
By: AlongRoz@HomeKreationSaiz: 8" persegi
BAHAN2:
1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
750ml Air
160g Gula
1 tin (400g) Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo - Sheila guna 1 cawan Milo sbb nak masuk sekali terus dlm agar2
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis

CARA2:
1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut.
Masukkan gula & masak sehingga gula larut.
Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
2. Asingkan 2 cwn ke dlm periuk yg lain & campurkan milo sehingga sebati. -Sheila x asingkan, campur  terus semua milo dlm adunan agar2
3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS: yg ni sheila ikut sama sbb tu lapisan biskut oreo x tengelam..npk belapis2..:-)

a. Janagn tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.



9 ulasan:

Liza berkata...

liza jugak tak terbuat lg, tiap kali beli oreo, kompem habis anak2 mkn...hihihi sabo je la..
kali ni kalau beli lg oreo mmg kena sorok..

Sheila Shafeareen berkata...

hai Liza betul tu...beli lebih dlm 2,3..asing kat satu pek utk buat agar2...hrp lepas hajat ye...sdp ni buat utk bebuka bulan puasa nnt

Umie Jazz berkata...

Assalamualaikum sheila..amboi terliur tguk agar2 ni....ni bole masuk list menu berbuka puasa ni...

Umie Jazz berkata...

Assalamualaikum sheila..amboi terliur tguk agar2 ni....ni bole masuk list menu berbuka puasa ni...

Sue @ Nenie berkata...

Assalamualaikum kak..uuiishhhhhh semakin pemes plak agar2 ni...macam kena masuk list juga ni....

Anna Qawina berkata...

Aslmkm kak..ni masuk list raya nnt yer..saya nak puding magga dgn yg ni..haha

Sury Abil berkata...

Dh cuba mmg mabelesss sesuai lh kan nk pose ni.

aniey berkata...

Salam..shiela, marvellous la. Sy mmg suka resipi2 yg agak simple ni..hihi. boleh buat utk juadah nanti

cuba memasak berkata...

salam mcm best lah resepi ni nak cuba lah..tq

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More