Isnin, Oktober 15, 2012

Super Moist Eggless Chocolate Cake


Assalamualaikum besua kembali di pg isnin...npknya di luar tu dah mula hujan walaupun cuma hujan rebas2 jeeeee...x tau lah hujan lebat ke tidak nnt...alhamdullilah syukur dgn nikmat yg di berikan...jom pg2 kita layan kek yg amat sdp buat masa ni lahhhh... mmg bebaloi kita buat semlm....wahal kek ni ramai kawan2 masakan dah cuba...masa tengah tip top tahun lepas...kalau x silap sayalah :-)....mana yg dah dua tiga kali try tu tahu le mcm mana sedapnya.... rata2 yg dah buat puji2 pd rasa keenakannya....ikutkan kek ni x payah lg di hias2 gan topping coklat bagai dah cukup dgn rasa yg lemak2 manis...tp kalau nak lg rasa menyegat apa salahnya curah je coklat topping tu kasi lg npk terliuq :-)...kek ni saya taburkan badam cincang di atasnya,,,npk tu sampai garing badam......kira kek yg jimat cerma jugak dari segi bahan2....lembap, moist rasa coklat yg sekata,,,,lg apa nak cakap yekkkkk.....entah le tak terkata rasanya....paham2 le korang bayangkan yeeeee...resepi dari dapur Dayang....pehhhhh walaaaa..tq Dayang....suka kek sebegini.....


Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack

Bahan-bahan : loyang 6-7 inci

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko  (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1  1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga. 
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. 
  6. Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
nampaknya kek ni ank2 dan Mr.N mkn lebih........


6 ulasan:

CT Delima berkata...

AS'salam Sheila

kak ct dah buat banyak kali, termasuk raya tempohari. buat 4 adunan sekali tuk tetamu yg datang. sekejap aje habis, memang mois kan.

Sheila Shafeareen berkata...

W'salam kak Ct hemm kita mmg ketingalan skit hee tulah 1st rasa dan buat...sdp gilerrrr..semua suka...resepi pun senang x byk modal....lain kali buat kena ganda kan adunan....

HaSue berkata...

Assalamualaikum kak sheila..sihat ke? Musim hujan ni kak mmg lapo je kn..hihi..
Rasanya dah buat kek nih tahun lps tp lom terpublish je blog kot.huhu.. Cantik je kejadian kek akak tuh..gebu moist gtuu..

Hanim berkata...

Kek coklat memang popular, buat la byk mana pon mesti habis punya....hehehe. Kat rumah ni kek coklat n kek keju laku, klu yg lain xlayan....hehehe.

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam HaSue akk sihat juga betul tu kat semenanjung hari2 hujan...musin dah tu...sdp kan kira akk pun 1st buat..bebaloi semua suka...kek sasah tp gebus..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kak Hanim betul tu apa saja kek coklat mmg laku kan naknya budak2....mak bdak pun suka..nak gualt lg lah hee :-)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More