Rabu, Oktober 10, 2012

Kuih Bakar Pisang



Assalamualaikum....kuih bakar pisang yg enak hemmmm harum bau lepas bakar......rasa pun ada seakan mcm lepat pisang atau juga cekodok pisang...cuma kuih ni rasa lg belemak...sbb letak santan dan susu cair mmg sdp lah sampai x henti megunyah wauuuu :-)...kuih ni lembut jeee tp bukan lembik yee..kalau lembik susah pulak nak potong..... mkn suam2 mmg syok...resepinya pun mudah...cepat siap :-)..kuih ni lama dah munculnya...kawan2 masakan pun ramai dah memcuba buat.......ada tu sampai dua tiga kali ulang sedaplah tu kan eheeeee :-)....sy pun mcm Kak Zana juga.. letak pisang lebih sbb suka rasa pisang....kuih yg sesuai buat sarapan pg atau petang, nak buat buah tangan pada kawan2 atau buat mkn kenduri pun boleh kan?......resepi dari Kak Zana yg x asing lg dgn kuih2 bakarnya.....Tq


 KUIH BAKAR PISANG
Resepi by: Kak Zana Inspirasiku

Bahan2
1 sisir pisang masak di lenyek kasar - saya guna 13 biji pisang berangan yg sedang2 besarnya
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*-boleh kurangkan
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*- saya guna susu segar
1 biji telur*
2 sudu besar butter*

 Cara2
1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 45 minit.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt

*Kalau nak potongan cantik kena tunggu kuih sejuk dulu, tapi saya dah tak sabar sangat nak merasa time suam suam tu. Time tu lagi best makan kuih bakar2 ni kan. Hee...

10 ulasan:

Yatie berkata...

slmt pagi Sheila,
pepagi tngk bingka pisang ni wat terliur je...nak sepotong...jadilah wat rasa2 jek...

Sari Yusa Ibrahim berkata...

dulu masa kecik2 mak saya selalu buat, betullah kata Kak Yatie tu, kami panggil bingka.. dapnyaaaaaaa nampak lembut jer ya.. suka kerak2 tepi tu..

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam Yatie heheh yepp ada yg panggil kuih bingka..aa pangil kuih bakar...sdp kan..rasa lemak...letak lebih pisang lg sdp

Sheila Shafeareen berkata...

hai sari..bingka pun boleh,,,hemmm garing2 kerang mmg sdp wagi bau..dlm lembut byk syok hee

Amie berkata...

hmmmm... terbau keharumannya... sedap nih, dapat sepotong buat sarapan pagi dengan secawan kopi panas... alangkah nikmatnya!

ijayuji berkata...

Salam kak sheila! haar! lama sgt tak buat kuih bakar pisang! kuih bakar resepi kak zana best! suke2!! ada pisang tu kat dapo dah jadik atuk dah ehehe.. kalau rajin boleh buat, nak makannya ni yg tak berapa rajin huhu

Hanim berkata...

Wahhhh mesti sedap n harummm bau dia hehehe. Saya klu pisang slalu wat cucur kodok, klu wat cmni diorg xmo. Beli pisang mas pon xsmpat nak jd kodok anak2 ngap dulu hehehe.

dZana berkata...

mgendap dari sekolah ni shiela.. akk mcm dah lama tak jumpa pisang kt rumah.. bila shiela tayang2 kuih bako2 ni terus teringat2 la pulak..

Mas berkata...

lupa dah pernah try ke tak..
sedapnya tengok kak...

Rohah berkata...

kuih2 tradisi macam ni mmg sedap je kan..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More