Khamis, Oktober 11, 2012

Sagun


Assalamualaikum semua...hemm sarapan apa pg ni..tentu yg sdp2 kan :-)....matahari pun dah naik tinggi silau masuk ikut tingkap...kat sini dua hari beturut2 asal petang je hujan...sejuk syok....pg ni kita bawakan jajan ..nak tak? sapa cepat dia dapat...salah satu kudap2 tradisi jugak ...Sagun hemmm sdpppp tau masuk mulut panas jeee rasanya...heee tp jgn pulak becakap masa makan nnt menyembur keluar pulak heeeee...kita pernah jual sagun masa sklh rendah tau...ingat2 lupa, x silap darjah 3 ke 4... mcm tulah, bila dah siap goreng mak masukan dlm plastik aiskrim ...sebatang kita jual 10sen, alah zaman awal 80an murah lahhh....jual utk suka2 je itu pun habis tau...skrg kalau g ke luar daerah ada juga beli sagun yg sangkut2 kat warung tepi jalan.... cantik pulak tengok org2 kampung buat, siap belit2 gan kertas warna2 ada rambu ramba lagi heee.. gulungan kertas pun kurus2 cantik pulak tu..balik rumah kejap je habis dlm sebatang x byk pun isinya.. ketuk2 dlm mulut dah habis tp bebaloi dgn harganya.....hajat nak buat sagun dah lama...ank2 pun suka makan...semlm ptg ajak ank2 tegok mcm mana proses buat sagun...wahhhh senang je bhn pun x banyak...tp kena lama sikit kat dapur yeeee ank2....setiap bahan pastikan di goreng/sangai bg semua kering dan sekata...time mengoreng tepung ke sabar kena ada heeee kalau tak habis le beselerak tepi2 kuali dan dapur...dgn erti kata gunalah kuali besar kalau nak goreng tepung yeeeee :-) nak cantik lg lepas goreng  satukan semua baru di kisar halus...jd lah cantik bederai....jajan sagun ni sesuai juga buat door gift...masuk dlm bekas cantik mmg kena dgn gayanya....resepi dari Suhailee76@MyR.....MakCikManggis pun dah pernah juga buat.....tq sy kongsikan resepi di sini......

 Sagun
Resepi : Suhailee 76 

Bahan-bahan ( 5-6 org )

1 biji kelapa parut
200 gm tepung beras
50 gm tepung pulut
80 gm gula halus 
 

Cara-cara
Goreng kelapa parut sehingga separuh kering atau sehingga wangi
Kemudian masukkan tepung beras n tepung pulut.
Goreng kesemuanya hingga garing n berderap (Saya goreng dgn api yang perlahan dalam 15- 20 minit)
Sejukkan dulu , baru digaul dgn gula halus

* Dah siap dan di gaul sebati semua bahan, Sheila kisar bg halus guna pegisar kering, sejukan bolahlah dimasukan dlm bekas

masa makan jgn becakap nanti tesembur keluar hemmmm :-)


5 ulasan:

CT Delima berkata...

As'salam shiela

seronok kalau ingat zaman sekolah, kenangan sungguh. kalau mood rajin nak gak cuba. tapi buat sikit ajelah kang banyak2 sape nak kasi habis :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Kenangan yang indahlah dengan sagun ni... kalau tengah makan sagun ni kawan-kawan sakat, sergah.. memang tersedak keluar serdak sagun ni.. berkejar cari air hehehe

Hanim berkata...

sedap sagun nih, senang gak ek recpnya bleh la try hehehe. amik recp ye, TQ...

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

lAMATAK MAKAN NI ARWAH UMI SELALU BUAT NI..PEKAN RABU ALOR SETAR BANYAKJUALNI...HEMMMMM

Bicara Kak Noor berkata...

salam Sheila,dah lama sangat akak tak makan sagun ni betul lah tu zmaan sekolah mmg ni lah makanan kita heee nk try jugak lah tapi tk tau anak2 suka ke tidak tapi belum cuba belum tau kan

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More