Rabu, September 28, 2011

Sambal Hitam Pahang


Besiaran lg.....dah lama hajat di hati nak buat sambal hitam pahang ni...kalau negok pun mmg kecur di buatnya.....tu pun nasib jumpa belimbing kat pasar..yg hampir nak masak..dapat le dlm 6 biji..yg lain dah nak kecut2....ikut kat resepi belimbing ni kena di rebus dulu...ok kita ikut same lah macam yg resepi bg tahu tu..kalau x ikut nnt x sdp pulak..membazir je bhn... dah tebuang... kasi pekena sama nasi...tegugat iman sekejap terambik nasi pulak hari ni...wakakaka...sdp mak haiiiii mmg x hingatttt....gaul, kasi gaul, kasi gaul pehhhhh...lawan dgn ulam timun dan kari daging yg siap di masak pg tadi...cuba tau..... lain kali bila buat kena  lebih ni... boleh simpan dlm peti, time nak makan... sambal pun dah sedia ada...tq pada tuan punya resepi Mek Izah kita tu..hehhe


SAMBAL HITAM PAHANG
Resepi : Izah Daut

Bahan-bahan

Segenggam ikan bilis
1 biji bawang besar
5-6 ulas cili padi bergantung citarasa pedas
4-5 biji belimbing buluh rebus
Sesenduk minyak untuk menggoreng

Tumbuk cili padi sampai lumat dan masukkan ikan bilis dan tumbuk sedikit hancur bersama belimbing buluh tadi. Panaskan minyak, masukkan semua bahan tumbuk dan bawang. Goreng sehingga garing dan rasakan dengan gula dan garam. Tambah sikit kicap untuk warna yang menawan. Minyak kena banyak sikit untuk garingkan sambal ni. Lepas tu dah garing boleh toskan sikit minyak tu. Sedia dihidang.


 

21 ulasan:

ady berkata...

as-salam
npk menarik sambal hitam tu..terliur gk tgk sambal hitam tu..

Amie berkata...

terliur dah nih.... nak buat gak tapi takde belimbing buluhnya...sabau...ajelah...

Mas berkata...

perrhh..terliurnya mas tengokk..

Sheila Shafeareen berkata...

w'salam ady heheh mmg sdp mkn gn nasi puti kasi gaul sdp...ngak grg garing atau buat basah pun sdp

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Amie mmg sdp kak pekena pulak nasi panas2 pehhh saya rasa kalau di gantikan dgn buah tomato yg di cincang pun boleh juga kak..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mas hheh terliur ye...ni 1 st time akk cuba mmg dah jatuh cintan

izahdaut berkata...

saya tengok je dah memancor air liur.. hahaha... dap ehgg.. nak buat gi ler.. makan ngan gulai lomak pun makan tak angkat muka dah

izahdaut berkata...

opss lupa.. tq kak sudi try jugak kan. dan alhamdulillah dah kena ngan selera akak.. memang pun, buat banyak2 simpan.. senang kan

rahel berkata...

Belum pernah makan sambal hitam pahang..kena try gak ni baru tau rasanya.

Sheila Shafeareen berkata...

hai Izah ape pun tq byk ye kongsi resepi yg mmg sdp ni..kiranya lain kali x payah dah buat sabal ape2 ni pundah cukup sdp kena dgn selera family...ingat nak beli lh ikan bilis buat byk kalau org datang boleh hidangkan..atau kalau pergi bekelah ke boleh bawa

Sheila Shafeareen berkata...

Hai rahel sdp tau cuba ye..mmg bebaloi rasanya..ankl saya kata kalau sambal ni makan same nasi lemak pun sdp...

kakna berkata...

as-salam
teringin tengok sambal ni.dah lama tengok.nak cubanya belum lagi.

Ummi berkata...

Waaah Sheila....tabik spring laa...akak yg duk kat Pahang ni pun x buat2 lgk sambal nih...makan dpt selalu, hehee... Sedap kannn....simpan lama pun tahan...nak ngap jek...hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

assalam...
wahh.. tiba2 teringat kesedapan sambal hitam ni.. kita pun pernah buat gak ni.. mmg best gilozz... mmg tak cukup nasi sepinggan.. hehe..

INA berkata...

Tgk gambo pn dh kecur....nnt nk buat lahh..stock belimbing rebus ada lg dlm petiais ni...nyam2x!!

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kakna- ye suba buat tau jgn lambat2 nnt kempunan pulak ehhehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Kak Ummi heeh tq kak mmg dah teringin sangat nak buat lama dah negok kekawan buat mmg kecur dan leleh tulah sy pun nak buat byk boleh simpan dlm peti ..time nak makan ambik aje

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Madihaa hehhe org pahang suka punya resepi ni..mmg sdp nasi betambah mkn heheh...dtg rmh nnt bolah lah hidang kan manu ni

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Ina ehheh kecu yeee mmg ada stok belimbing yeee senang kalau mcm tu nak buat...dah buat hantar sikit ye heheh

Yana Shaiful berkata...

Salam Kak Sheila..Yana dh kecur air liur tgk sambal ni..dah lama nak bt tapi kat sini xpenah jmpa lg belimbing buluh..ssh betul.. mintak sini dulu lah semangkuk..bleh hehee

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Yana hehhe akk pun sulu asyik tetangguh aje nak buat tejumpa belimbing terus beli dab terus buat mmg sdp cuba ye

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More