Rabu, September 28, 2011

Lempeng Bawang & Kari Daging


Assalamualaikum besua sekali lagi di pagi rabu..cerah npk pg ni...ok pg ni sy buat sarapan  utk keluarga tecinta manu lempeng bawang...sdp, sdp ,sdp..pagi ni  bagun awal sbb nak masak kari ddg,  mlm td sebelum masuk tidur sy dah siapkan segala bhn utk menumis...bancuhan lempeng pun semua dah siap, bg simpan masuk peti dulu...bagun tinggal masak aje.....mmg selalu kalau buat sarapan nilah caranya sy sediakan semua sebelum masuk tidur...yang pasti bila buat sarapan dah tentu lah Mr.N sy tu bawa bekal, so nnt lunch x payah nak ke kafe lg....resepi lempeng ni sah2 dari  Cik Mat kita tu...CMG kan suka buat bebagai lempeng....resepi sy ambik dari dapur beliau..Tq CMG izinkan copy resepi ye......


Lempeng Bawang
Resepi by: CMG

BAHAN-BAHANNYA
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air (atau ikut lembut)
2 camca besar minyak makan
1 biji telur
1 biji bawang besar, didadu kecil
Garam secukup rasa

sdpnya mkn cicah sama kari, peh kenyang...kalau ada sambal pun sdp juga

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 diatas kecuali garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa, bila dah ok, rehatkan adunan 10 minit.
  2. Panaskan non-stick pan berukuran 8 inci, oles sedikit minyak makan dan bila panas, tuang sesenduk bancuhan lempeng tadi, ratakan dan masak dengan api perlahan hingga permukaan lempeng kelihatan kering.
  3. Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga kekuningan dan kelihatan sedikit garing. Angkat dan lakukan proses yang sama untuk baki bancuhan, buat hingga siap.
  4. Hidangkan bersama kuah kari, sambal tumis atau sos kegemaran anda..selamat mencuba.

14 ulasan:

Yatie berkata...

waduh laporlah tngk lempeng bersama kuah kari daging pepagi ni....terliur je tngk..menyelerakan sungguh...

Anna Qawina berkata...

kalo saya buat lempeng boh bwg ni sah2 berterabur bawang & rakan2nya atas meja kak..hihi ..anak2 mkn lempeng tu je..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Yatie yee mmg selera kan manu kg cam ni...kena pulak dgn kopi o pehhh kenyang gitu

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Anna hehhe yee budah2 mmg x suka letak bawang...dah sure cabut heheh utk ank2 ann boleh le buat yg kosong atau letak sosej ke, cheese ke

Zaliedana berkata...

Kak sheila,sedapnya lempeng cicah kari,kat utara panggei peknga..rajinnya akak,pepagi dah bgn wat kari bagai,sy bf lah yg plg malas nak wat mcm2,haha..

tun_telani berkata...

wahh.. dh lama x makan.. sekali sekala pekena lempeng ni, mmg 3-4 bj mkn.. tp tun kalau lempeng, wajib kari ikan, mmg lajuuu je sumbat dlm mulut. hihi

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Zaliedana heheh ye..sdp tu lembut aje dah sejuk pun masih lg lembut...sekali sekala bangun awak hehehhe dah plan mmg nak buat sarapan,,kuah tu boleh buat lauk utk tegahari sekali hhehhe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai tun_telani ye keee lama x mkn meh akk suapkan 3 keping nak heheh mkn dgn kari ikan pon sdp. sambal tumis pon sdp gak

ninazsyafinaz berkata...

salam perkenalan!! naz rasa kan..naz pernah sesat kat dapur akak nih dulu tau..tapi tak sempat lak nak bookmark..la nih dah book mark dah..hehehe

rahel berkata...

Cantiknye Lempeng Bawang..tentu sedap..

Sheila Shafeareen berkata...

Hai nina hehe yeke ok tu x kenal maka x cinta tq singah yeye

Sheila Shafeareen berkata...

Hai rahel ye sdp lembut mmh x beminya palai nonstik pan....dah seju pun masih lembut

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam sheila..puchong kat mana?.Menjak anak atie dah pindah sekolah Meru jarang gak g umah kakak kat puchong.kononnya g beraya la...Ahad semlm,kat masjid terapung puchong ada ceramah agamakn?penceramahnya ustaz Azhar Idrus dr Trngganu.

Sheila Shafeareen berkata...

hai atie ye ke ank dah tukar ke meru kelang yee..kalau singah pucung tu caling2 ye

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More