Isnin, September 19, 2011

Bening Betik


Salam besiaran di hari isnin...pehhhh sejuk...pagi2 dah hujan...ni pun masih ada lg gerimis yg mengundang....sejuk2 ni best melepak....ok nak bg panas badan sy masak manu tegahari dgn masak bening betik...kira muda x muda...lah betik tu...tp boleh lah di buat sayur....sdp tau lauk bening betik ni ...mak sy dulu2 pun rajin masak mcm ni....kekadang sy meratah je sampai hirup2 kuahnya...nak pulak lauk ni sy lawankan same sambal belacan dan ikan masin pehhhh...resepi ambik dari dapur CMG tq yeeee sdp.... nnt buat kenduri atau makan2 leh lah masak lauk kg mcm ni lagi....simple kan...




BENING BETIK
Resepi By : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji betik mengkal sederhana besar
1 biji bawang besar, hiris halus
3 ulas bawang putih, diketuk
3/4 camca teh lada hitam biji, tumbuk kasar
2 helai daun kunyit, disiat2
1 camca besar ikan bilis, rendam sekejap dan toskan
1 kiub ikan bilis "Maggi" (optional)
Garam dan secubit gula
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cuci bah betik bersih2, kupas kulit, buang biji, belah beberapa bahagian dan hiris sederhana tebal bagi setiap belahan. Ketepikan.
  2. Tuang air dalam periuk secukupnya, masukkan bawang merah, bawang putih, ikan bilis dan kiub ikan bilis. Masak hingga mendidih dan masukkan betik. Tambah lada hitam, sedikit gula dan garam secukup rasa.
  3. Bila mendidih, masukkan daun kunyit dan masak hingga betik lembut sedikit. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi hangat, sambal belacan dan ikan masin....Hmmmm, leh pingsannn uuuu!!!!!

titikan serai bagi wangi















14 ulasan:

tun_telani berkata...

alahai kak.. sayur2 kampung camnih mmg menguji iman kak.. dpt pulak ngan sambal belacan ngan ikan kering.. fuhh.. diet ke laut, kompom nasi 2 pinggan! hehe

Nazrah berkata...

wah..dulu kecik2 mak selalu masak..memang manis rasa kuahnya..ada serai lagi..bestnya...dah tua2 ni tak pernah jumpa plak...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai tun yee mmg kenala lauk kg cam n nak pulak time hujan2 ni lapo heheh mmg akk lawankan same sambal belacan dan ikan masin jeruk pehhhh jemput mkn hehhehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Nazrah heheh betul tu mak akk pun selalu buat dulu2 kuahnya rasa maniskan, pastu letak lada hitam pehhh wangi aje, meratah mmg sdp dan hirup kuihnya nyam nyam jemput makan
nnt try le masak mmg simple aje

mala berkata...

my favourite!

Sheila Shafeareen berkata...

hai mala ye ke sdp kan

Anna Qawina berkata...

aduss akak..lamonya tok make..kena beli betik mudo dulula..hehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Anna heheh sdp buat le lg pun x sejuk sbb udah di letak dgn lada hitam dan daun kunyit...betik pun yg di masak...

Amie berkata...

sedapnya bening betik....bonda kita selalu masak gini, (waktu dalam pantang...bonda kata amalkan makan begini supaya lancar air susu...)

Sheila Shafeareen berkata...

hai kak Amie ye ke kak..tulah saya pun ada tepikir juga..betik ni sudah di masak so x lah sejuk bila di makan oleh ibu2 yg dlm pantgan, lg pun ada lada hitam, serai dan daun kunyit...panas kan badan

rahel berkata...

Sheila,memang manis2 kuah bening betik ni,suke3.

Sheila Shafeareen berkata...

hai rahel ye betul sdp kuahnya manis dari betik tu...hitup sdp tu heheh

Rabiatun Adawyah berkata...

assalamualaikum...sedapnyer..suka jugak masak sayur bening betik, pastu wat cicah budu atau sambal belacan...huiii...bertambah2 nasi dibuatnyer...

Tanpa Nama berkata...

tadi try masak, pastu termasukkan awal betik tu...tak pe kan....

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More