Selasa, September 20, 2011

Apam Snow White


Besiaran di pagi selasa...kuih apam utk sarapan pagi ni...projek megukus sebelum masuk tidur mlm td, kelapa putih pun dah siap beli bagun pagi cuma tinggal panaskan balik kuih dan kukuskan sekejap kelapa bg x basi...kira lama juga lah x kukus megukus ni sejak posa kemarin...sebelum ni mmg dah pernah buat apam snow white , mengunakan mould yg comel2 tu...tp ni nak cuba guna mould besar...alhamdullilah menjadi cantik naik kembangnya...sy tetarik sbb nampak kat dapur Maria...lagi pun senang x byk kerja sekali masuk aje....nak ikut kan  x nak letak warna biar npk putih mcm snow..tp ank dara sorg tu suruh letak warna bg npk seri sikit katanya...ok lah tu...cantik gak bila dah naik kembang gebus lagi hehheh...saya mkn sama kelapa putih parut...ok Maria kasi copy sekali lg resepi ye, tq bg ider cepat siap hehehehe

dah siap mlm tadi..pg ni baru boleh resmikan...

APAM SNOW WHITE
Resepi:qnq0910
Sumber: Maria@Putri Pilihan

Bahan-bahan:
3 cawan tepung beras*
1 cawan tepung gandum*
2 cawan gula pasir*
1 paket mauripan*
2 cawan nasi
3 cawan air

siap adunan , tunggu nak masuk dlm kukusan

Cara membuat:
1.Masukkan semua bahan bertanda ke dalam mangkuk,gaul rata.
2.Kisar nasi dan air sehingga benar-benar hancur.
3.Satukan bahan no.1 dengan bahan kisar,gaul sebati.
4.Biarkan adunan mesra selama 1 jam.
5.Selepas 1 jam,isikan ke dalam acuan apam yang telah dioles
   dengan sedikit minyak.
6.Kukus selama 10-15 minit.

dah namanya apam sdp le mkn sama kelapa.....




25 ulasan:

Mas berkata...

wahh..lembut gebu la apam tu kak...
sedappnya tengokk..

mala berkata...

cantiknya apam dalam bekas besar

Sheila Shafeareen berkata...

hai Mas tulah lembut juga gebus kena potong gan pisau tajam hehhe try test buat dlm mould besar

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Mala hehe tu yg try buat...senang juga sekali masuk aje..terus kukus...cuba ye

Anna Qawina berkata...

cun gak tu..meh sini nak test...lama x mengapam ni

INA berkata...

Mmg sedap apam nie kakak shiela..saya pon dah pernah try..mmg x jemu kalau makan.

ady berkata...

as-salam
npk gebu apam tu...cantik lagi...

Nazrah berkata...

memang cantik dan gebu...

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak..Baguss gak idea buh dalam loyang ni...senang keje kan...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Anna hehh cun besau gedabak mari le rasa

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Ina yee sdp dulu buat dlm acuan kecik ni sekalu arung masuk acuan besau senang kerja

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Ady yee gebus dan bam bam heheh

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Nazrah ehehh gebus cam org yg buat tu...mak hai lagi naik bam bam ku ini heehhe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai kak Sue heheh cepat siap cepat di mkn hehhhe

Ida,Japan berkata...

slm kenal sheila.....ida follow sini, jemput singgah dapur ida k

rahel berkata...

Sinngah skejap jeling2 apam giant..

Maria berkata...

Haaa dah siap pun...memang senang jer buatnya..sedap pulak tu..mknpun tak jemu...

tun_telani berkata...

wahh.. gebus! geram je nengoknyer.. lama jugak tun x mengapam nih.

Sheila Shafeareen berkata...

hai Rahel hehhe lawak bunyinya tu apan giant hhehe

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Maria tq ye mmg sdp laku senang kerja x payah nak cuci2 byk bekas tq

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Tun-telani sdp akk pun kebetulan lama x megapam tu yg buat utk sarapan

Lovely Kitchen berkata...

Elok je apam k.sheila tak lekat pun kat acuan...

Sheila Shafeareen berkata...

Hai Ena ye sebelum masuk adunan sapu dulu dgn sedikit minyak pada acuan...sikit aje tau

Juwita Jamaludin berkata...

gebu je nampak apam tu.. lawa je bekas tu.. tentunya sedapkan makan dengan kelapa parut

Sheila Shafeareen berkata...

hai juwita hehheh bekas buat kek tu saje cuba2 menjadi pulak...mmg sdp mkn dgn kelapa

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More