Khamis, Julai 29, 2010

Tidak Sihat

Salam buat semua kawan-kawan yg di sayangi..... maaf ye mana yg hatar msg x sempat nak jawab dan balas..tuan rumah buat masa ini x berapa sihat, kesihatan yg x megizinkan ini betul2 meganggu tugas harian saya...doakan kesihatan sy pulih secepat mungkin.. InsyaAllah sy akk bejumpa kawan-kawan semula

Sabtu, Julai 24, 2010

Ayam Masak Merah & Nasi lemak Bungkus

Salam utk semua, selamat berehat & becuti ..kita pun hambir cuti2 mask ni..heheh pagi ni Mr.laling belikan nasi lemak sampai 12 bungkus tau ialah nasi lemak RM 1.00 pastinya ciput je kira utk sorg dua bungkus tu wooo dan sy buatkan lauk tambahan aym masak merah hemmm kira last  bagi pehabiskan lauk dlm peti tu...insyaAllah x de apalah hal kami nak betolak ke Pahang lepas zohor nnt...ok semua slmt becuti...
nasi lemak bungkus RM.1.00...layang jeeee

Jumaat, Julai 23, 2010

Perut Masak lemak Cili Api

Salam...hemmm nak masak apa perut tuala ni yekkkk nak buat kerabu bhn2 x berapa nak cukup..masak lomak je lah yeee sodap gak ni..tapi nenas x de leee nak lawan kan dgn perut ni...bantai dgn kentang je lahhh.. sodap gak ...buat sambal belacan sikit,  ulam timun dan grg ikan masin dah habis cerita...laju jeee ank beranak mkn ni hah...
resepi masak lomak x payah le kita n3 yee kekawan pun pandai masak nya...

Khamis, Julai 22, 2010

Biskut Arab

Salam utk semua wooooo testing heheh ank kita yg request ni..dah terbau biskut arab yeee walau dah pernah buat tapi nak jugak testing mana lah tahu resepi berubah2kan, .kira pas lah ni sdp Mr.laling pun kata secukup rasa...resepi ni kita ambik dari kak Roseeta@Harleena tq kak..nak buat lagi ni... ingat time posa lepas2 bebuka nnt nak buat lagi sbb yg ada ni dah tinggal separu jeee dok ngap masuk mulut
Bahan-Bahan
  • 500 gm tepung gandum
  • 250 gm minyak sapi
  • 250 gm gula kasted
  • Tepung gandum di goreng sebentar dan di sejukan (masuk dlm oven lg senang selama 1 minit lebih)
  • Ayak tepung gandum
  • Campurkan tepung dgn minyak sapi dan gula kasted
  • Gaul rata hingga boleh di uli
  • Bulat-bulatkan adunan dan bakar selama 10-15 minit
  • Bolehlah di golekkan besama gula kasted


Rabu, Julai 21, 2010

Cencaru Goreng Masak Sambal

Salam semua manu yg simple lagi sdp...grg 2 ekor ikan cencaru yg satu tu biarkan kosong x letak sambal pun, tu utk yg x mkn pedas...yg besambal ni utk yg suka pedas hehehe sbb kita leak cili api tau tu yg berasap..sambal ni lebihan dari sambal belacan kebetulan kita blande byk dekat 1 cawan so kita tumis bwg besar,masukan lebihan  sambal belacan, gula dan air sikit bagi bekuah kemuadian curah atas ikan....hemm sdp gak sampai berhesin kita tumis sambal belcan tu...tu yg buat sdp hehehe
lebihan sambal belacan tu boleh tumis balik besama bwg sdp tau...

Selasa, Julai 20, 2010

Kuih Som Som

Salam utk semua...hari ni kita n3 juadah utk minum petang..bezaman kita x pekena kuih som som ni, ingat time kecik2 dulu arwah atuk suka mkn kuih ni time bulan posa...kita pun tumpang sekali...sdp bila dimkn dgn air gula melaka.. kali ni kita masukan dlm bekas kaca yg cute2 tu...sdp dan lembut sesuai di mkn sejuk2
Bahan-bahan
  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sdb tepung jaggung
  • 4 cawan santan dari sebiji kelapa
  • 2 sdb gula putih
  • Sedikit garam
  • Dalam periuk satukan semua bahan dan kacu sebati
  • Jerang di atas api sederhana hendaklah sentiasa dikau 
  • Bila dah hampir likat dan bekilat tutup api masuk dlm acuan sejukan
Untuk Air gula melaka
  • Dalam periuk satukan gula melaka besama 2 mug air, letak daun pandan yg di simpul
  • Masak sehingg gula larut , tapis dan sejukkan


Isnin, Julai 19, 2010

Sloppy Joe

Salam..hemm mmg laku kalau buat cam gini..sure punya.. ank dara dah pesan nak lagi utk esok bawa bekal...resepi dari Mama Fami tq mama...tapi sy guna dgg beger yg di hancurkan ...sbb tu je stock yg ade.. buat dua versi satu besayur dan satu letak chesse kraft..

Bahan-Bahan
  • 450 gm dading kisar
  • 2 ulas bwg putih - cincang
  • 1 labu bawang besar- cincang
  • 1/4 wng karet - cincang
  • 1 sdb musted
  • 3/3 sd sos tomato
  • 3 sdb gula perang
  • 1 sdb blackpeper
  • Sedikit garam
  • Panaskan minyak tumis bwg putih, bwg besar hingga layu, masukkan dgg serta karet grg hingga kering
  • Masukan sos tamota, masted, gula perang, blackpeper dan perasakan dgn garam, matikan api
  • Belah roti dan sapu dgn sedikit mayonis dan masukan inti dgg ketegah roti..enjoy...






Nasi Ambeng

Salam semua n3 pasal nasi ambeng ni..kira ni le patama kali mkn, negok dan rasa...biasa dgr jeeee...sdp bebagai lauk ada dlm tu..sorg mkn pun x berhabis ni....kiriman dari sahabat ku...kebetulan Mama D ke pasar pagi di serdang tu yg saya kirimkan sekali...sambal serunding kelapa, ayam berempah dan sambal tempe mmg sdp betul...rasa mcm nak lg je..kenyag sampai keptg di buatnya.

Jumaat, Julai 16, 2010

Durian Cake

Salam di pagi jumaat yg indah...teruja dgn durian..siapa yg hantu durian ni..sure le ank dara kita.. beli sebiji dah cukup utk memenuhi citarasa..sdp lembut gebus kek ni,,,terujan dgn resepi ni. Sy ambik resepi dari Kak Ida isk kita di FB nya.... tq kak mmg sdp leee..kan dah kata bila si anak dara dah nmpk je pasti suruh buat...bila dah semlmman baru sdp rasanya dah sejuk sy masuk dlm peti bila mkn nyaman je rasanya pehhh betul kata kak Ida serberbak harum baunya...
Bahan-Bahan
  • 250gm mentega
  • 125 gm gula kasted - sy kurangkan sikit
  • 1/2 camt vanila
  • 4 biji telur
  • 125 gm isi duruan yg di purikan (blander isi besama susu) kalau mls lebur je isi durian dlm mixar kata kak Ida
  • 200 gm tepung naik sendiri - diayak
  • 50 gm tepung gandum - diayak
  • Putar 3 bahan utama hingga gebu
  • Masukan sebiji- sebiji telur dan putar hingga kembang
  • Bubuh puri durian, bahan di ayak kacau sebati
  • Ratakan adunan dlm tin 20cm bulat yg di lenser dan alas dgn kertas minyak
  • Bakar pada suhu 170'c selama 40- 50 minit
  • kalau suka letak coklat chip diatas- saya putargkn lebihan puri durian diatas adunan


Khamis, Julai 15, 2010

Besama Kawan-Kawan Dalam Majalah MIDI

Salam..Alhamdullilah...terima kasih pada semua kawa-kawan yg memberi sokogan menjayakan sekmen Jom Masak dlm Majalah MIDI keluaran 15hn Julai 2010..Terim kasih sekali lagi pada Pn, Hajah Salmah Omar, Pn Khairul Bahriah Yusof, Pn. Norbie Aziz dari blog Gobok Khazanah Silam.blogspot.com dan Pn.Deanna M.Yasin dari blog NMY-HouseOfSatay.blogspot.com
Nak negok lebih jelas kenalah beli yeee dah ada di pasaran skrg..Terima kasih semua....

Rabu, Julai 14, 2010

Nasi Ayam Berempah

Hai semu n3 nasi ayam berempah pula... pernah rasa ke heheh biasa jee cuma aym tu di perap dgn rempah jeee dan nasi masak mcm buat nasi aym biasa..cuma kita x buat air rebusan ayam yg masak besama nasi... resepi yg kita buat ni kerja yg mudah dan cepat...
  • Beras di basuh dan jerang nasi seperti biasa
  • Masukan 2 sdb serbuk pati ayam
  • Masukan 1 sdk serbuk kunyit
  • Masukan 1 sdk garam
  • Masukan 1/2 inci kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang
  • 2 helai daun pandan yg di simpul
  • Tunggu nasi masak seperti biasa
  • Nak cantik kais nasi bg bederai



Lauk - Lauk Nasi Ayam Berempah

  •  Bahan perap ayam
  • 3 sdb rempah kari ayam
  • 2 sdb serbuk pati ayam
  • 2 sdb gula
  • 1 sdk garam
  • 1 sdb lada sulah
  • Gaul sebati pada ayam dan perap  3-4 jam dan di grg hingga garing

Salam semua pehhhm manu hari ni request dari Mr.laling hemmm mcm bdk2 pulak yekkk, katanya nak mkn nasi ayam tapi nakkan aymnya yg berempah...mcm ne tu....gada2 tul le.....tp mmg mudah dan senang je penyediaan nasi ayam  dan aym berempah ni..meh kita layan dulu lauk-lauknya
  • Tauge di celur sebentar
  • 2 sdb sos ikan,
  • 1 sdb lada sulah, 
  • Cili dan daun bawang yg di mayang
  • Gaul semua bahan besama tauge 
  • Taburkan bawang grg di atasnya
  • Kuah sup di tumis mcm biasa
  • Masukan tauhu kembang
  • Bebola Ikan
  • Keret
  • Ikut citarasa sendiri nak masukan kentang pun boleh juga

Selasa, Julai 13, 2010

Pegat Pisang @ Bubur Pisang

Salam semua jom pekena pegat pisang di petang hari...dah masuk minum petang pula ni... air teh o panas pun dah siap bancuh ni...mari2..kita buat x manis sangat sbb pisang tu dah manis2 buah, letak sagu sikit bg pekat..hemmmm
Bahan-Bahan
  • 5 biji pisang nangka- potong ikut suka
  • 1 sdb sagu mata ikan
  • 3 cawan santan - dari sebiji kelapa jgn cair sangat
  • 1 cwn gula putih - boleh kurangkan
  • 1 cwn gula merah - boleh kurangkan
  • 2 helai daun pandan di simpul
  • Secubit garam
  • Dlm periuk satukan santan, garam, gula pasir, gula merah, daun pandan masak hingga didih tapi kena di kacau selalu..jaggan sampai pecah minyak
  • Masukan sagu mata ikan bila seakan kembang masukan pula pisang kacau hingga semua masak

Award dari Gobok Khazanah Silam

Salam terima kasih Kak Norbie dari Gobok Khazanah Silam dgn award yg cantik ni..dah siap gantung ni..semoga pesahabat kita yg tejalin ini lagi betambah erat ye....Alamak ada Tag leee

1. Apakah yang bermain difikiran you all
    Bemacam- macam 

2. Apakah nama samaran you all
    Sheila & Ila

3. Berikan 3 orang yang you all sayang
    Suami & Anak-anak
    Semua sayang
    Allah

4. Panggilan untuk sidia
    Ayang

5. Hadiah yang you all impikan dari seseorng yang istimewa
    Apa yek...nak ikutkan byk ..tp biar dia memberi yg seadanya dan seiklas hati...

6. Blog mana yang you all suka
    Semua blog kawan-kawan sy suka

7. Tag kepada 15 bloggger you all
    Semua yg singah ke blog saya silakan ambik Award dan kalau rajin tag sekali ye




Isnin, Julai 12, 2010

Chicken Curry & Bread

Salam utk semua....my manu dinner mlm ini just dgn roti cicah besama kari ayam saje...kari ayam tu buat pekat2 sikit, tp  adelah bekuah juga... kalau x nak cicah mcm manakan kalau x ada kuah..... pekena dgn tiga ketul roti pun dah buat cukup-cukup kenyang...
resepi kari ayam x payah le kita n3 kat cini yee..kakak2 dan adik2 semua dah terrer memasaknya ..dah sure sdp punya

Sabtu, Julai 10, 2010

Ulam Pegage, Ulam Raja & Sambal Belacan

Tangkap selera hari ni manu kekampungan sikit... ada ulaman cicah sambal belacan..kerang tom yam boleh colek dgn sambal belacan juga..pehhh
sambal belacan pasti emmhhhh jemput lee cuci mata yeee atau cuci selera hehehe

Kerang Masak Tom Yam

Salam besiaran di ptg hari ,n3 manu lunch kita ..pehh pekena pulak sekali sekala dgn kerang...biasa kita rebus je .. kali ni kita masak tom yam pula ...resepi kita ambik dari Majalah Saji keluaran bln Julai 2010..resepi ni mengunakan pes tomyam yg pedas ..sy guna pes tom yam putih saje kebetulan tu saje stock yg ade...jemput yeee

Bahan-Bahan
  • 500gm kerang di bersihkan
  • 1 batang serai
  • 1 biji tomato - belah empat
  • 2 sdb pes tom yam
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 labu bwg besar - hiris
  • 2 ulas bwg putih - hiris
  • Air secukupnya
  • Didihkan air sehingga mendidih
  • Masukan bwg besar, bwg putih dan serai - sy ketuk
  • Kemudian masukan pes tom yam
  • Apa bila sudah didih, masukan kerang
  • Reneh sehingga kesemua bahan sebati, akhir sekali masukan tomato
  • Sy tambah perahan asam limau, garam, gula

Jumaat, Julai 09, 2010

Asam Pedas Ikan Pari

Salam....pasti semua dah k'kenyangankan..lunch gan ape tghari ni..kita buat simple lauk jee asam pedas ikan pari dan letak bandir sekali..kalu time tghari lauk mcm ni mmg le laku...kita masak awal sikit coz ank2 pun balik awal ... 
hemmm lawan pula dgn ikan kering grg , telur dadar  itu pun dah cukup m'bangkitkan selera...resepi asam pedas x payah n3 lah ye, masing2 pun dah pandai masak asam pedas nikan...ok layan yee


Khamis, Julai 08, 2010

Mee Hoon Sup Bebola Daging

Salam... dinner yg simple lagi sdp..jum pekena mee hoon sup bebola daging sdp ni kena pulak kuah masih panas2 lagi sambil mkn sambil tiup..nak pulak ada sambal cili kicap pehhhh...sesaja je kita celur mee hoon tu calor kuning... konon ala2 mee hoon sup utara leee
Bahan-Bahan
  • Beberapa biji bebola daging yg dah siap boleh di dapati di pasar
  • 1 peket mee hon
  • 2 1/2 liter air - 10 cwn air
  • 1 kuib pati daging
  • 2 sdk kicap cair
  • 4 ulas bawang putih dicincang
  • 1/2 sdb serbuk lada sulah
  • kayu manis, bunga lawang
  • Garam, gula, perasa
  • 1 peket mee hoon di rendam telebih dahulu, didihkan air dan celur mee hoon hingga lembut angkat dan toskan
  • Panaskan minyak tumis bwg putih, kayu manis, bunga lawang hingga naik bau
  • Masukan air, pati daging, kicap cair, serbuk lada sulah, garam, gula, perasa, bebola daging
  • Masak semua bahan hingga didih dan rasa cukup secukupnya matikan api
  • Untuk hidangan masukan mee hoon dlm mangkuk dan hias dgn tauge, kubis cincang, daun bawang/sup, bwg grg, cili kicap dan tuang sup bebola daging ke atas mee hoon
  • Hidang panas-panas
  • Nak lg sdp kuih, boleh di rebus besama isi daging bila dah empuk boleh di hiris nipis2





Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More