Sabtu, Disember 04, 2010

Roasted Chicken

Salam utk semua di hujung minggu,..hem megidam pulak dgn roasted ni, mmg teruja negok roasted chicken ni kat rmh Jiya-14Sep,  sampai tekonang-konang di buatnya...x leh jadi kena buat juga nnt kempunan heeee,utk lunch ni kita meratah ayam jelahhhh. Walau pun rupanya x le secantik yg Jiya masak, tapi rasanya mmg secukup rasa..mcm kat kedai pehhhhhhh. Tq Jiya....
Bahanya
  • 1 ekor ayam
  • 4 biji kentang
  • 5 biji bawang besar
  • Serbok lada hitam ( sy letak dlm 2 sudu)
  • Sedikit garam
  • Olive oil
  • 1 buku butter (potong keping)
  • Minyak masak
Caranya
  • Ayam di bersih dan tos. Kemudian sapukan seluruh pemukaan aym dgn serbuk lada hitam dan garam
  • Bawang besar di belah separuh kepada 4 (jgn sampai putus) agar masak nnt seperti bunga. Kentang di kupas kulit belah 4, basuh dan toskan. Gaul bawang dan kentang dgn serbuk lada hitam dan sedikit garam
  • Letal ayam, bawang dan kentang dlm loyang kemudian lumurkan dgn olive oil serta grm sedikit.Tuangkan minyak masak separuh loyang dan letak butter di atas pemukan serta di celah2 aym
  • Bakar dgn suhu 180-200 degree selama 2-2 1/2 jam atau sehingga masak/empuk ,begantung pada oven masing2. Sentiasa siramkan aym dgn minyak rendaman dari loyang agar kulit aym masak rata dan garing
  • Bila dah masak bolehlah dihidangkan. Asing minyak dgn hampas lada hitam. Siram hampas ke atas aym. Sdp di makan dgn salad, whipped potato, sos mint atau sos gravy





3 ulasan:

Jiya berkata...

sedang sibuk mogok bawak sepanduk tetiba kuar roasted chiken... tumpanggggggggggg lunch. ahehehehehe

Sheila Shafea berkata...

heeee Jiya bolehhh pe salahnya...ti ko punya lg megancam leeee..apapun lepas hajan mak buyung ni nak mamam...tq byk2 syg.... kusangkakan buat sebelah ayam cukup rupanya mmg x cukup...

Kaseh NazLieza berkata...

bkenan dgn rsepi ni la kak..nk cuba la nti...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More