Sabtu, Disember 18, 2010

Bee Hoo Goreng Hokkien

Salam ..sabtu dtg lg.. hem x jln2 ke cari mkn or gi shopping brg2 pesekolahan ank2...pada yg gi jln2 tu selamat le yeee
Tgh hari ni just buat manu yg simple2 je bee hoon grg hokkien..negok kat rmh Dek Hana kita hari tu cam kecur jee Mee Hokkien tu..Dek Hana buat mee yg bekuah tp kita buat yg begrg jee resepi dan rasa same je..cuma kita letak ayam...hemmm sdp bila di mkn dgn sambal udang kering tu
Bahannya
  • * 15 tangkai cili kering
  • *5 biji bawang merah
  • * 2 biji bawang putih ( yg betanda * di bland)
  • 1 mangkuk udang - sy guna ayam
  • Mee kuning /bee hoon
  • Hirisang daging rebus - sy x letak
  • Garam/gula
  • Bahan hiasan
  • Tauge, kangkung, fishcake, bawang goreng, telur rebus
Caranya
  • Rebus udang kemudian kupas kulit dan juga kepala asingkan isi dan blan kulit udg dan kepalanya kemudian tapis simpan sebentar stok udang
  • Panaskan minyak tumis bahan bland hingga pecah minyak, masuk garam dan gula
  • Masukan air rebusan dan stok udang tadi masak hingga didih ( nak bekuah byk boleh tambah air)
  • * Sy gaulkan sekali dgn bee hoon, sehinggalah bee hoon empuk dan lembut
  • Boleh  di hias dgn sayur tauge, kangkung, telur, bawang goreng










2 ulasan:

mamawana berkata...

Tau mesti sgt sodappp. Nak try ni...tapi takleh makan udang gulpp!!!

Sheila Shafea berkata...

Hai mamawa na ye sdp akk but buat dgn ayam aje..apa2 letak pun sodap

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More