Selasa, Februari 08, 2011

Okonomiyaki

Salam semua..baru ada masa nak n3..entah le mcm malu le pulakkan nak share apa yg kita masak hari ni...byk yg x lengkap ..tp tetap menjadi..kalau dah megidam sagat tu terpaksa jugak buat..bg sedapkan hati dan tekak.... menjadi tu tetap menjadi cuma dua bhn utama x beli, fish flakes dan granulated dashi..apa pun masing2 menjilat kesedapan..mmg kenyang sesagat...resepi seperti biasa le ada kat umah sahabat kita yg pandai memasak tu dek Hana..kalau nah mkn makanan jepun mana lagi nak cari kena gi terjah rmh Hana pasti ada..tq ye Hana mmg lepas hajat..next time nak buat yg betul2 cukup bhn..apa pun laya le okonomiyaki yg x seberapa ni.....
dalam tu letak sayuran dan sotong
opppp ada yg negok sy makan leee ...jemput sekali

Isnin, Februari 07, 2011

Sotong Goreng Tempura

Salam utk semua di hari isnin..amacam mood semua ok kee, bemula balik tugas2 harian ye..dah lama becuti jgn mls2 tau heheh ok hari ni buat sotong grg tempura pehhh sdp ..mmg sure sdp punya..ank2 balik sekolah x sabar2 nak mkn..ini tidak adil...bukannya di mkn dgn nasi.. dok meratah kerjanya..peh habis separuh..mlm nnt utk Mr.laling kena masak lagi le jawabnya.....tepung tempura tu leh dtp di pasaraya yg bedekatan gan rmh anda ye heheheh
boleh le di mkn besama salat2 yg di letak mayo,sos cili,cheezy sos
mari le meratah....

Bee Hoon Kari Nyonya

Salam semua...time cuti2 pjg ni bz bebeno npknya hehehe x spt nak n3 pic,ni manu pada raya ke 2 CNY kemarin, ni le yg sempat di buat bee hon kari nyonya... sorry le kalau nak rasa dah habis dah jgn mare ye lalalalala, semagat bekoba2 nak mkn maklum le sebelum tiba hari nak meletup ni..mmg terigin sagat kuah kari tu letak kerang tapi x ada rezeki leee kerang x ada kat tesco..nak kepasar apatah lagi mls bebeno nak masuk, letak je le udang...Alhamdullilah kenyang..layan yeee
Letak kerang pasti sdp ni...letak udg pun dah kira ok tu...

Khamis, Februari 03, 2011

Nasi Ayam Hainan@Nasi Ayam Ipoh

Salam semua, selamat berehat yeeee, Raya CNY ni sy buat nasi ayam hainan..kira semua kaum leh mkn heheheh...lepas buat kek buah2an comel tu terus x henti2 dok di dapur, nnt bila dah kelur dapur mls nak dua tiga kali masuk...selesai kerja leh kemas betul tak... hem sdp jugak sekali sekala pekena ayam x di grg, tapi kenalah kukus sampai betul2 masak dlmnya dan bahan lumur kena sebatikan pada ayam, baru ada secukup rasa..ok layan
Untuk nasi ayam, masak le seperti resepi nasi ayam biasa
Bahan Ayam
1 ekor ayam di bersihkan/tos belah dua, bahagian yg tebal boleh dikelar2
*4 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 labu bawang merah
Semua bahan betanda * di tumbuk lumat dan lumurkan pada ayam dgn sedikit grm
Kukus ayam hingga masak
Bila dah masak boleh le di potong dan hidangkan besama
Tauge yg di celur dgn cili potong dan di gaul besama kicap cair, minyak bijan dan sedikit lada sulah

Kek Buah-Buahan@Kek Buah Cawan Comel

Salam semua cuti2 CNY yeee jln2 kemana tu...mana yg balik ke kg atau be'holiday besama family behati2 memandu ye semoga selamat sampai ke destinasi yg di tuju...pagi ni buat kuih raya heheh.... x ada le saja buat utk kunyah2 je di time cuti lama2 camni..buat comel2 masuk dalam cup kecil..ada ank dara yg nak menolong kira oriet tu..kalau x ada sapa nak nolong, sy just bakar dlm loyang jeee habis cerita...sdp lembut resepi ambil di Myr dari Sofina, tq sofina... katanya resepi asal dari maknya....nnt nak wat lagi try pakai loyang pulak....
Bahannya
1 3/4 cawan gula (sy kurangkan jadi 1 cawan je)
2 cawan air sejuk
2 cawan mentega/majerin
400gm buah-buahan campuran
4 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung naik sendiri
1 1/2 sdt baking powder
1 sdt esen vanila
Caranya
Gula, air, mentega dan buah di masak besama dgn api yg sederhana hingga mendidih, buah akan nmpk ringan, di sejukan
Tepung gandum, tepung naik sendiri dan baking powder di ayak besama
Pukul telur hingga kembang masukan buah-campuran yg di sejuk tadi, kaut dan balik
Masukan tepung dan asen vanila gaul kaut dan balik jgn telampau lama nnt buah akan turun, kacau sekadar cukup
Panaskan oven 180'c, alas loyang dgn kertas minyak dan lencer dgn majerin, tuang adunan dan bakar selama 1 jam megikut kepanasan oven masing2

Selasa, Februari 01, 2011

Sambal Kupang

Salam buat rakan2 semua yg becuti..yee bestnya boleh bgun lewat...x de maknanya nak bgun lewat pun...kerja byk menunggu tu.. dua, tiga hari hujan x henti kain byk belongok nak basuh , nak sidai..hari ni Mr.laling cuti so dia le ke pasar...hem ada kupang best tu..ingat nak masak rendang kupang tp santan lupa pula nak beli, alih2 wat je sambal tumis kupang, ok le sdp tu...jmp mkn tghari besama....

Ahad, Januari 30, 2011

Roti Inti Sardin@Roti karipap Inti Sardin

Salam utk semua rakan...di hari minggu yg sejuk dan hujan x berhent2 lagi ni ..pasti laparkan di ptg hari, jom pekena roti inti sardin atau roti bentuk karipap beinti...tiba rajin tu leh le wat camni..tiba pula time kurang rajin pasti di gulung2 je heheh.. kalau x nak bagi meresap byk minyak pada roti tu kenalah rajin sikit yeee..gelekkan dulu roti dgn pegelek atau kalau nak cepat tekan2 dgn jari bg leper dan letak inti...nak gulung boleh atau guna acuan karipap pun boleh..saya buat lebih dan simpan dlm peti sejuk agk2 nak mkn baru di grg..
letak roti yg di leperkan ketas acuan karipan dan masukan inti sardin kalau nak letak apa2 inti pun boleh, inti kentang, sayur pun boleh..tepulang pada citarasa kawan2 ye...
Setelah di bentukan..nak lagi elok buat byk2 dan simpan dalam peti sejukan, bila nak mkn baru le di keluarkan dan grg...amacam cun tak heheh
bolehlah di grg, minyak jgn telampau byk...jgn grg lama sagat, agak sudah kekuningan angkat takut nnt roti hagit pulak ye ...jemput

Jumaat, Januari 28, 2011

Salat Ayam &Telur Sempoi

Salam utk semua di hari jumaat yg indah..n3 manu yg dah dihujung tanduk.. kira dlm peti besi tu dah kering kontang leeee hehehhe sabo jele...kira ok le tu apa yg ada rezeki boleh di mkn, ada ulam timun, telur rebus, ayam grg kira dah cukup le bg ank2 kita...sekali sekala kena lauk sempoi cam ni pun laju gak kunyahnya....resepi ni pun time kenduri dulu2 pun biasa gak org buat....ok le layan jeeee nak meratah pun bolehhhh
Bekenan telur yg mana pilih le hehehehe, ada salat2 sdp ni dan letak mayo sekali...
Jom le meratah lauk...

Khamis, Januari 27, 2011

Kek Susu ( Kukus)

Salam di pagi hari khamis utk semua...wah pagi ni akk tayang kek leeee actually kek ni di kukus mlm tadi time ank2 dah masuk beradu...bila dah siap, mamanya bedal dulu hehehhe mmg sdp, gebus sagat, penyediaan pun senang....tq pada Norul Mas Hana dari Dapur kecil Norul...katanya dpt resepi pun dari Myr...cuma saya kurangkan sikit gula memandangkan susu pekat tu pun dah manis...ok leee bg yg x suka manis2 macam saya..yg penting tetap ada rasa sedap.. so pagi ni besarapan dgn kek ye ank2...nak bawa bekalan pun boleh...
Bahannya
250gm butter
6 biji telur
3 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula halus (yg ni saya kurangkan 1/2 cawan)
1 cawan susu pekat manis
1/2 sdt asen vanila
1/2 cawan air
Caranya
Panaskan pegukus telebih dahulu, penutup pegukus di balut dgn kain
Butter dan gula di bancuh hingga kembang
Masukan telur satu pesatu besama asen vanila
Masukan tepung beselang seli dgn susu yg dibancuh besama 1/2 cawan air
Loyang dialas kertas lenser dgn butter
Tuang adunan dlm loyang dan kukus selama 30 minit
*=> di sini saya gantikan air dgn susu cair yg di bancuh besama susu pekat manis utk menambahkan rasa susu
Yang ni belum dikukus lagi
jemput le...kalau buat lg puas hati...

Rabu, Januari 26, 2011

Nasi Bubur

Salam semua...manu yg lama betul x buat..sekali sekala pekena nasi bubur ni sdp juga..masak ni pun x ada sape yg sakit ,cuma malas nak pikir lauk apa nak masak hari ni...dgn erti kata lauk dlm peti dah ciput hahahah.. kalau letak cili kecik sdp ni dgn telur asin...apapun layan le mkn tghari yg x seberapani...
Letak bawang grg,daun bwg, kicap, telur dadar, dlm tu ada isi ayam, nak pedas tabur le cili kecik yeeee.......

Selasa, Januari 25, 2011

Terung Goreng Besambal@Terung Goreng Belada

Salam semua..lauk fv sy...sayur terung, suka buat grg besambal atau belada... mana2 pun same je...yg ni grg asing dulu terung tu baru buat sambal dan sambalnya curah kat atas terung grg tu... biasa buat terus masuk dlm sambal sekali...rencah sambal tu letak ikin bilis tumbuk....kalau ada lebihan sambal tu leh simpan nnt boleh buat rencah utk nasi grg pulak.....Layan
lauk biasa2 je hari ni, jemput mkn tegahari...............

Isnin, Januari 24, 2011

Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Salam di hari isnin utk semua, yee bz ke ibu2, bapak2, anak2 hehehe biasa lahtu urusan harian kene di lakukan.....kalau x siapa nak buat...kita juga yg kena...ok manu utk tghari ini sy masak daging salai masak lomak cili api, pasti bedesing kepedasan hehehe...gempak je.. letak cili api pun ada le dua biji je, bagi sesedap rasa...letak lebih karang alamat ade yg ulang alik ke bilik temenung nnt...daging bila kena salai sdp wangi jeeee baunya.. sy x salai atas jaring pun hanya guna pan/kuali dah cukup,ok jemput rasa
Bahannya
Sekilo daging - batang pinang (sy rebus dulu bg lembut)
1 inci kunyit hidup
4 biji cili api - sy letak 2 biji takut pedas
3 batang serai - di titik
3 cawan santan - dari sebiji kelapa
4 biji ubi kentang - di belah dua/empat
Garam/gula
Caranya
Daging direbus hingga empuk kemudian di potong nipis
Salai daging yg di potong nipis di atas jaring atau kuali hingga grg (agak2 ye jgn telebih hitam pulak)
Tumbuk kunyit hidup dan cili api, masuk kedalam periuk besama serai titik dan santan
Masukan sekali kentang dan kacau selalu hingga kentang empuk
Kemudian masukan daging yg disalai tadi biarkan sebati dan masak, tambah garam/gula utk rasa kesedapannya
Ulam timu/salat lawankan dgn sambal belacan dan ikan kering pehhhh

Sabtu, Januari 22, 2011

Agar-Agar Bandung Cincau

Salam semua besua kembali, udah seminggu x n3 pic di cini.. sever error je begang tul akk di buatnya.... kira hari ni benasib baik le leh dapat masuk....cuti hari ni akk buat agar-agar bandung letak cincau ..biasa buat air bandung cincau je... tetiba je tekak ni nak mkn agar2, buat pun utk mkn2 sendiri je..kalau ada yg dtg tu kira rezeki le ye hehehe...hem harum guna sirap rose mmg wangi baunya....
Bahannya
1 peket agar-agar serbuk
1 cawan gula(sy kurangkan sbb sirap kordiel Ros dah manis)
1 cawan sirap kordiel Ros (F&N)
1 tin susu cair/sejat
3 cawan air
1 peket kecik cincau - di dadu
Caranya
Dalam periuk satukan 3 cwn air, serbuk agar2 dan gula larutkan di atas api yg sederhana
Bila dah larut masukan susu cair dan sirap kordiel Rose
Kacau sebati dan rasa - kalau kurang manis tambah le sirap atau gula
Tutup api masukan agar2 bandung dlm acuan atau loyang, taburkan cincau yg didadu kedlm agar2 tadi dan sejukan

Sabtu, Januari 15, 2011

Butter Bread Pudding & Sos Kasted

Salam semua ni ha baru nak n3 manu sarapan ptg semalam, nak kee ni pun ada lagi tinggal ciput dlm peti tu...sdp sagat.. ingatkan bila buat ada yg x gemar upanya ank2 pun suka gak..tp x buat manis... bahaya kalau manis2 sagat ni..simpan dlm peti, mkn sejuk2 upanya sdp jugak ye...bab kat atas tu kasi garing baru sdp pehhhh
Selepas di bakar
Bahannya
Sebuku roti putih
Sekotak susu segar yg besar
2 biji telur
1 cawan gula - sy kurangkan
1/2 asen vanila
2 sdb tepung kasted
Buah2 campuran/kismis
1/2 buku butter
Caranya
Sapukan sedikit butter pada loyang dan potong roti dan susun roti lapisan petama taburkan buah2 campura
Dalam mangkuk satukan 1/2 daripada susu, telur , asen vanila, gula dan butter dikacau hingga sebati/hancur
Tuangkan sedikit susu kedlm susunan roti hingga susu meresep pada roti, ulang lagi lapisan roti dan tabur buah2 campuran dan tuang susu hingga habis
Bakar pada suhu 170' ikut kepanasan oven masing2 selama 15-20 hingga atas roti keperangan
Utk Sos Kasted
Satukan lebihan susu yg separuh lagi kedlm periuk
Masukan tepung kasted
Kalau nak tambah gulu pun boleh- sy x tambah sbb roti td dah begula
Kacau pelahan dan renehkan di atas api yg sederhana di kacau selalu bila agak nak pekat tutup api
Sebelum di bakar.. yg ini sy buat loyang kecil aje 6'x6' inci

Khamis, Januari 13, 2011

Asam Tumis Ikan Daun Kari @ Asam Pedas

Salam utk semua kekawan.. hari ni hujan x henti2 sejuk akk di buatnya..semalam teruja negok asam pedas kat rmh dek Noormah kita tu letak daun kari mmg sdp pun..kat belakang rmh mmg ada tnm pokok kari nak masak main petik2 jeeee so hari ni masak le ikan kembung asam tumis daun kari...kita suka buat kuahnya pekat2 sikit baru ada kikkkk ni resepi yg biasa saya buat, letak belacan sikit pasti berhesin- hensin di buatnya hemmmmm...betambah lagi nasi ehh betambah lg berat badan hehehhehe
Bahannya
Ikan kembung, pari ( ikut le nak guna ikan ape)
*10-15 tangkai cili kering
*4 biji bawang merah
*4 biji bawang putih
*1 inci halia
*1 inci belacan..
Semua bahan yg betanda * di blander sekali
Setangkai daun kari di bersihkan
1/2 cawan air asam jawa (kalau xade boleh masuk asam keping)
Garam, gula, perasa
Caranya
Tumis bahan yg betanda * hingga naik bau dan garing
Masukan daun kari gaul sebentar
Masukan air asam jawa dan air (ikut kepekatan kuah masing2)
Masukan ikan , garam, gula masak hingga ikan masak
Nak masukan sayuran seperti terung atau bender lg sdp

Rabu, Januari 12, 2011

Daging Masak Hitam

Salam..dah siap mkn tghari ke pasti lauk2 yg di masak sdp2kan...lama x beli dgg hari ni buat masak hitam je.. tapi x berapa nak hitam sbb kicap pekat ku udah kehabisan guna je kicap biasa.. kita buat ada le sikit bekuah..nasib dgg ni lembut kalau x kena le rebus lama..
Bahannya
Daging di potong nipis, dibasuh dan toskan
1 labu bawang besar - di tumbuk
3 ulas bawang putih - di tumbuk
1 inci halia - di tumbuk
1/2 sudu teh jintan manis/jintan putih - ditumbuk
3 sdb cili giling
3 sdb kicap Pekat ( sy guna kicap biasa sbb kicap pekat sdh kehabisan)
Garam/gula/perasa
Caranya
Tumis bahan tumbuk hingga naik bau, masukan cili giling grg hingga pecah minyak
Masukan kicap dan daging yg di potong nipis masak hingga daging empuk dan tambah (kalau nak bekuah tambah sikit air) garam, gula serta perasa
Taburkan bahan hiasan seperti cili potong dan daun sup

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More