Isnin, Januari 24, 2011

Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Salam di hari isnin utk semua, yee bz ke ibu2, bapak2, anak2 hehehe biasa lahtu urusan harian kene di lakukan.....kalau x siapa nak buat...kita juga yg kena...ok manu utk tghari ini sy masak daging salai masak lomak cili api, pasti bedesing kepedasan hehehe...gempak je.. letak cili api pun ada le dua biji je, bagi sesedap rasa...letak lebih karang alamat ade yg ulang alik ke bilik temenung nnt...daging bila kena salai sdp wangi jeeee baunya.. sy x salai atas jaring pun hanya guna pan/kuali dah cukup,ok jemput rasa
Bahannya
Sekilo daging - batang pinang (sy rebus dulu bg lembut)
1 inci kunyit hidup
4 biji cili api - sy letak 2 biji takut pedas
3 batang serai - di titik
3 cawan santan - dari sebiji kelapa
4 biji ubi kentang - di belah dua/empat
Garam/gula
Caranya
Daging direbus hingga empuk kemudian di potong nipis
Salai daging yg di potong nipis di atas jaring atau kuali hingga grg (agak2 ye jgn telebih hitam pulak)
Tumbuk kunyit hidup dan cili api, masuk kedalam periuk besama serai titik dan santan
Masukan sekali kentang dan kacau selalu hingga kentang empuk
Kemudian masukan daging yg disalai tadi biarkan sebati dan masak, tambah garam/gula utk rasa kesedapannya
Ulam timu/salat lawankan dgn sambal belacan dan ikan kering pehhhh

1 ulasan:

Kaseh NazLieza berkata...

lama betol xmkn daging salai..sedapnyer kak..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More