Khamis, Januari 27, 2011

Kek Susu ( Kukus)

Salam di pagi hari khamis utk semua...wah pagi ni akk tayang kek leeee actually kek ni di kukus mlm tadi time ank2 dah masuk beradu...bila dah siap, mamanya bedal dulu hehehhe mmg sdp, gebus sagat, penyediaan pun senang....tq pada Norul Mas Hana dari Dapur kecil Norul...katanya dpt resepi pun dari Myr...cuma saya kurangkan sikit gula memandangkan susu pekat tu pun dah manis...ok leee bg yg x suka manis2 macam saya..yg penting tetap ada rasa sedap.. so pagi ni besarapan dgn kek ye ank2...nak bawa bekalan pun boleh...
Bahannya
250gm butter
6 biji telur
3 cawan tepung naik sendiri
1 cawan gula halus (yg ni saya kurangkan 1/2 cawan)
1 cawan susu pekat manis
1/2 sdt asen vanila
1/2 cawan air
Caranya
Panaskan pegukus telebih dahulu, penutup pegukus di balut dgn kain
Butter dan gula di bancuh hingga kembang
Masukan telur satu pesatu besama asen vanila
Masukan tepung beselang seli dgn susu yg dibancuh besama 1/2 cawan air
Loyang dialas kertas lenser dgn butter
Tuang adunan dlm loyang dan kukus selama 30 minit
*=> di sini saya gantikan air dgn susu cair yg di bancuh besama susu pekat manis utk menambahkan rasa susu
Yang ni belum dikukus lagi
jemput le...kalau buat lg puas hati...

12 ulasan:

~Norul Mas Hana ~ berkata...

Salam sheila..wahh cantiknye kek..hehe

izahdaut berkata...

wahh nampak memang gebu betulll... cantik je halus

Kaseh NazLieza berkata...

nk try la kak..mcm sedap..

Mr. Mama berkata...

salam...
mesti sedapkan...
anak2 mesti suka nie...

Sheila Shafea berkata...

W'salam Norul tq dgn resepi yg sdp sagat ni mmg gebus ingat cuti CNY nnt nak wat lg le heheh

Sheila Shafea berkata...

Hai izah- mmg sdp gebus tau try wat ye

Sheila Shafea berkata...

Hai Haseh cuti CNY nni leh lah try wat sdp tau...

Sheila Shafea berkata...

W'salam Mr.Mama mmg sdp kek ni lembut rasa susu sure ank2 suka

Suzi berkata...

cantiklah kek susu tu..suci je nampak...rasa pun mesti sedap ni...

Sheila Shafea berkata...

Salam hai Suzi hehe mmg sdp tau try buat ye sesuci susu lagi hehehe

Dini's Mum berkata...

Kena try ni..nampak halus je,,mesti sedap..

Sheila Shafea berkata...

hai Dini yeee lembut , moist dan sdp try ye

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More